I begynnelsen av februar braker det løs. Da har Peers internasjonale teaterensemble premiere på musikalen «Rock of Ages». Ensemblet er eid og består av 13 elever fra musikklinja som har oppsetningen som sitt prosjekt innenfor faget produksjonsledelse.

- Første skoledag fikk vi i oppgave å velge ut hvilket stykke vi ville sette opp. Vi så gjennom mange filmer, og etter å ha sett denne tenkte vi bare «Fy søren, denne går vi for», forteller Emma Stormo Andersson, en av elevene i klassen.

Elevene er kommet godt i gang med arbeidet, og har begynt å øve inn låter og lage rekvisitter som trengs til stykket.

Basert på låter fra 80-tallet

«Rock of Ages» er en musikal som opprinnelig kommer fra Broadway, men filmversjonen fra 2012 er kanskje bli mer kjent enn originalen.

Handlingen foregår i Los Angeles, og selv om de ulike karakterene er fiktive, er musikken i stykket basert på kjente låter fra 80-tallet. Blant annet vil man få et gjenhør med låter som «Don't stop believin'» av Journey, «I want to know what love is» av Foreigner og «Wanted dead or alive» av Bon Jovi.

Elevene forteller at stykket handler om to motpoler i samfunnet.

- Den ene siden vil bli kvitt rocken, mens den andre jobber for at rocken skal leve, forklarer Phillip Hansen, som har jobbet med å tilpasse manuset til elevene ved musikklinja.

- Det er vanskelig å stå opp for musikken, men stykket handler om at man bør kjempe for noe som er verdt å ta vare på, sier Jørgen Eidshaug.

- På samme måte som vi har kjempet for å beholde musikklinja. Vi synes det er veldig synd at den forsvinner, påpeker Siri Standahl.

Kanskje siste oppsetning

Fylkespolitikerne har vedtatt legge ned musikklinja grunnet få søkere, og elevene som setter opp «Rock of Ages» er de siste til å bli uteksaminert fra linja på Fosen videregående skole.

Tidligere elever har demonstrert i Trondheim for å forsøke å beholde linja. Det har også blitt skrevet en rekke leserinnlegg, blant annet av elev Marthe Kalland og daglig leder ved Bjugn kulturhus, Svein Strugstad.

Kirsti Leirtrø (Ap), leder for kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, sa til Fosna-Folket like før nyttår at hun håper at skolen kan fortsette å ha en god kulturprofil til tross for nedleggelsen.

- Den videregående skolen har fått ekstra midler for å tilby elevene valgfag med musikk fem timer i uka som vi håper mange vil benytte seg av, fortalte hun.

Samarbeider med næringslivet

De 13 avgangselevene som utgjør PIT har fått med seg en rekke kulturpersonligheter og næringslivsaktører som samarbeidspartnere til oppsetningen av «Rock of Ages».

Regissøren heter Camilla Størseth og kommer fra Trondheim, mens maler og grafiker, Asbjørn Rødberg, har hjulpet elevene med scenografien.

Ellers stiller lokale kor opp, og elevene har gjort avtaler med teaterlag i området om lån av kostymer. Totalt vil cirka 50 personer være involvert i oppsetningen.

Seks dansere fra Riga samarbeider også med elevene, og kommer til Fosen til den siste intensive øvingsuka før premieren 6. februar.

- Har det råartig

- Vi har det råartig sammen, sier Marit Dypvik Rødsjø om prosessen de er inne i.

- Vi blir knyttet til hverandre fordi vi må samarbeide hele tiden, legger hun til.

- Vi får en mestringsfølelse av å holde på med dette, mener Emma Stormo Andersson.

Lærer Ingemar Andersson sier at mestringsfølelsen kommer av at elevene må fullføre og prestere i prosjektet de holder på med.

- Ikke så uviktige ferdigheter å utvikle til de skal ut i arbeidslivet, påpeker han.