Lørdag gikk tomtebrygget fra brødrene Olden unna så det skummet under Jul-daga´n på Austrått gård.

- 126 flasker har gått unna på 4 timer, sier Marius Olden. Sammen med brødrene Even Olden (13) og Christer Olden (23) står 25-åringen bak tomtebrygget som flere og flere ønsker til jul. For Marius er det tiende året han lager brygg til jul.

- Værsågod, smak, sier han. Og legger til at det er alkoholfritt. Det er bare å kjøre heim etterpå.

- Har du forsøkt å lage brygget med alkohol?

- Ja, men det blir ikke godt etter min smak, sier bryggeren fra Olden i Bjugn.

Oppskrift fra 1850

Historien bak tomtebrygget er gammel. Brødrene Olden holder seg strengt til en familieoppskrift fra rundt 1850. Oppskriften holder de for seg sjøl, men Marius kan fortelle at humle, urter og krydder inngår.

- Hovedingrediensen er godt vann, det nytter ikke med vann som er tilsatt klor til dette formålet. Vi bruker kun vatn fra fjellet levert av Olden vannverk.

Kortreiste fristelser

I likhet med andre produsenter av kortreiste fristelser, husflid og håndverk, så opplevde Olden-brødrene det rene julerushet under første dag av Jul-daga´n. Marius Olden opplyser at ny forsyning er med til Austrått søndag, men ser ikke bort fra at han går tom i løpet av dagen.

- Vi har også mange som har bestilt brygget til jul, avslutter bryggeren fra Olden.

Ekte vare fra Olden i Bjugn.