Rollespillet gjenspeiler noe av det 52 millioner flyktninger gjennomlever i verden i dag, opplyser Øyvind Næss i Humanetisk forbund Fosen.

Han har sendt oss denne rapporten fra samlinga:

Opplevelsesrikt

Det ble en opplevelsesrik helg for 100 humanistiske konfirmanter. De var på flukt i 24 timer, fra lørdag kl. 1200, til søndag kl. 1200. Spillet ble gjennomført med instruktører fra Røde Kors ungdom. Stedet var Hårberg skole og området rundt Lerberen.     Humanetisk forbund Fosen har etter hvert fått god rutine i å gjennomføre dette rollespillet, i samarbeid med Røde Kors ungdom.

10 somaliske familier

Lørdag var det 10 somaliske familier som la i vei, de skulle flykte, først fra sin bopel og landsby i Somalia, til Mogadishu, hovedstaden i Somalia. Her må de innom diverse kontorer for å skaffe seg bl.a. utreisepapirer fra Somalia. Alt i alt er det 12 ulike dokumenter flyktninger må ha med seg videre på sin flukt ut av Somalia. Etter timer med venting og atter venting på skjemaer som aldri kom, eller ikke ble godkjent og underskrevet, kunne flukten forsette mot Norge. På grensa mot Europa, kom de til en flyktningleir, der de fikk litt hvile og litt ris og medisin.

Dette var tydeligvis en illegal leir, for plutselig blir alle jaget bort fra leiren av lokale militære. Det er stummende mørkt og underveis blir de jaget på av lokale militsgrupper. Alle kommer seg etter hvert over grensa til Europa og Norge. I Norge ender flukten i et asylmottak. Her starter et maratonløp gjennom ulike politikontor, Utlendingsdirektoratet, osv. … Til slutt blir alle kommandert ut på rekke og av 100 flyktninger fikk 3 stykker asyl i Norge. De andre ble sendt med første fly hjem igjen til Somalia.

Spillet sluttet, ikke som det gjør for ekte flyktninger, men med en god frokost søndag formiddag.

For at spillet best mulig skal vise den virkelige verden, og hvordan det er å være flyktning, blir hver enkelt tatt fra alle personlige eiendeler før, og under spillet. Deltagerne får ikke mat, og må klare seg på litt ris gjennom hele spillet. De vet ikke hva klokka er, og får bare snakke engelsk, som er språket som blir brukt. Alle skjemaer som blir brukt, er hentet fra virkeligheten.

«Jeg følte redsel, frykt, sult, lykke og utmattelse»

Her er noen av uttalelsene som kom fra ungdommen under evalueringen;

Ble skremt, å føle seg uønsket, uvelkommen, sulten, verdiløs og får avslag på avslag. Jeg følte redsel, frykt, sult, lykke og utmattelse. Jeg ble brølt til, latterliggjort, ikke få medfølelse. Jeg ble fratatt alt jeg skulle bruke på flukten. Jeg ble sint, de kastet ut klærne mine, og spiste mat rett foran meg. Jeg lurer på hvorfor er det så vanskelig å komme inn i Norge?

Hanna Fagrell og Kennet Andersen fra Malvik, og Silje Solhaug, Lysøysundet, var så heldige å få asyl i Norge.

De synes det var veldig slitsomt, det ble bløtt og kaldt. Grenseovergangen var det verste. Vi kunne jo betale oss ut fra alt med korrupsjon bare vi hadde penger. Alle papirer måtte være klar for kontroll hele tiden, vi ble jaget fra plass til plass, fikk ikke ro noen steder. Måtte gjemme oss for militæret og militsgrupper som jaktet på oss. Vi ble dårlig behandlet og Instruktørene fra Røde Kors ungdom var veldig strenge i rollen sin, sa disse 3 ungdommene.  Men det var spennende og lærerikt, videre mener de at vi må slutte å klage og syte her i Norge, vi har alt vi trenger å vel så det.

Menneskerettigheter og verdens flyktningesituasjon

For og etterarbeidet er svært viktig, her tar vi opp menneskerettigheter og verdens flyktningesituasjon, vi lærer at av 51 millioner flyktninger i verden tar Norge bare i mot ca 2000 hvert år. Mange lever i store flykningeleire, ofte i flere generasjoner. Mange ungdommer har, etter denne helga, kanskje fått et litt annerledes syn på flyktninger.

Tilslutt vil vi takke de som har vært til stor hjelp for å få gjennomført rollespillet: Flystasjonen med transporttjenester, Ørland kommune og Hårberg skole for lokaler og ikke minst frivillige fra HEF og Røde Kors Ungdom. Vi takker og foreldre/ foresatte for hjelp.