Det framkommer i ei undersøkelse som forsker Bård Kleppe og Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking har laget.

– En god kulturkommune har et stort kulturtilbud, bredt mangfold og god publikumsdeltagelse, sier forsker Bård Kleppe ved Telemarksforsking til NRK.

Ørland best i Fosen

Kleppe og Aasen har rangert alle landets 428 kommuner ut i fra ti ulike kriterier. Norges aller beste ble Røros kommune, mens Rødøy endte helt i bunnen.

Ingen Fosen-kommuner er å finne på 10 på topp-lista. Men på 10 på bunnen-lista er Osen med på en 421. plass. Roan unngikk så vidt å lide samme skjebne.

Her er plasseringen til Fosen-kommunene:

101. plass:  Ørland kommune148. plass: Rissa kommune207. plass: Åfjord kommune228. plass: Bjugn kommune280. plass: Leksvik kommune417. plass: Roan kommune421. plass: Osen kommune

Ikke riktig så ille

– Dette var forventet i forhold til KOSTRA-rapporteringen vår, sier ordfører Jørn Nordmeland (V) til fosna-folket.no.

– Hvordan det?

– Som en liten kommune har vi en del stillinger som flyter over mellom skole- og kultursektoren, og da kan det gi skjeve utslag.

– Så dere har egentlig brukbart kulturtilbud?

– I forhold til folketallet så vil jeg si det. Vi har en kulturskole med et veldig bredt tilbud, hvor vi også via et samarbeid med Høgskole i Nord-Trøndelag henter inn gode lærekrefter. Vi har et aktivt eldreråd som klarer å hente hit flere kjente utenbygds krefter til å underholde årlig. Med 230 arrangementer i året er det nesten et daglig underholdingstilbud, sier Jørn Nordmeland.