- Dette må ha vært på våren i 1977. Jeg husker at Gøran Sørloth var reservekeeper for Fosen-laget, mener Ola By Rise.

«Det er helt riktig. Begynte som spiss året etter», bekrefter Sørloth selv i en tekstmelding til fosna-folket.no.

De to ungguttene ante den gangen lite om at de som lagkamerater åtte år senere skulle feire Rosenborgs første seriegull siden 1971. I mellomtiden hadde By Rise blitt varm i keepertrøya, mens rissværingen Sørloth var omskolert til en fryktet måljeger.

Opplevelsesreise

By Rise er for tiden høyaktuell med den selvbiografiske boken «Ballens bane». Boka har høstet rosende kritikk, blant annet en sekser i Adresseavisen. Den er bygd opp kronologisk, hvor hvert kapittel kretser rundt bestemte episoder i et langt fotball-liv. Boka er ikke Rosenborg sesong for sesong fra debuten i 1977, til By Rise la skoene på hylla etter 4-1-tapet borte mot Blackburn i Champions League en sen desemberkveld i 1995. Den tar leseren med bak kulissene fra skoleårene til perioden som assistenttrener for Drillo i trenerlegendens siste landslagsperiode.

- Hva var motivasjonen for å skrive boken?

- Jeg ønsket å ta med leseren på opplevelser. Jeg har levd et liv med fotball gjennom flere tiår. Fra ung guttespiller til trenerrollen. Jeg er veldig glad i å skrive, og har lenge hatt lyst på en skjønnlitterær utfordring. Nå var tidspunktet riktig, sier By Rise.

Samfunnsskildring

«Ballens bane» havner fort i den lange rekken av fotballbiografier. Men denne boka er også en skildring av samfunnsutviklingen fra 1970-tallet. Den gang tippekampen var høytidsstund og tilgangen til levende bilder fra annen internasjonal fotball var minimal. En levende skildring av et samfunn mange middelaldrende vil kjenne seg igjen i. By Rise sier intensjonen har vært å være personlig, men ikke for privat.

- Jeg vil gi en opplevelsesreise. Jeg ønsker at leseren skal bli klokere av å lese den, at man skal få vite mer om utviklingen. Om hvordan ting har skjedd.

Personlig høydepunkt

By Rise er på hytta på Fosen når fosna-folket.no ringer. Han kombinerer hyttetur med boksignering på Libra shopping i morgen. Mens vi prater om karrierens mange høydepunkter, fra seriegullet i 1985, via «the double i Eggens comebackår i 1988, til Champions League-spill høsten 1995, kommer fritidsfosningen inn på en historie som ikke kom med i boka. Et høydepunkt fra Fosen.

- Det var første gangen jeg ble tatt ut til guttekretslaget. Den gangen hadde Trondheim eget kretslag, og Fosen hadde sitt. Vi var to jevne keepere, som kjempet om plassen. Jeg fikk stå, forteller By Rise.

En svart høst

Kampen ble spilt på Lundavoll på Opphaug i Ørland. Året var 1977. På Fosen-kretslaget var som nevnt Gøran Sørloth reservekeeper, mens broren Johnny var utespiller.

- Dette var et viktig steg for meg, det å få starte kampen. Jeg ble valgt som Trondheims beste guttekeeper. Jeg husker vi hadde nye drakter. Det betydde mye den gangen. Jeg hadde en splitter ny grønn keeperdrakt på meg. Det var stas, forteller By Rise.

Guttekretslaget til Trondheim kvalifiserte seg til Horten-turneringen med By Rise på laget. Samme høst debuterte han for alvor på A-laget til Rosenborg. Det var litt av et tidspunkt å bli kastet ut til ulvene. Rosenborg tapte kamp etter kamp og rykket ned til 2. divisjon. Perioden kjent som nullpunktet i Rosenborgs nyere historie.

Spilte med far og sønn

- Den tiden var steinalderen i norsk fotball sammenlignet med i dag, medgir By Rise.

Hans lange karriere i Rosenborg er full av pussige sammentreff. Han debuterte mot Bodø/Glimt med legenden Harald Berg som motstander. I 1988 ble han lagkamerat med sønnen Ørjan på Rosenborg, på 1990-tallet spilte han med Ørjans bror Runar, og i 2004 var han trener for Ørjan. 1982 sto han i mål da Odd Iversen avsluttet sin fantastiske karriere med to mål borte mot Viking i Stavanger. På tampen av karrieren voktet han buret da Odds sønn Steffen debuterte på «troillongans» A-lag.

- Jeg har levd et langt liv, sier By Rise, før han retter seg selv.

- Nei, da høres det kanskje ut som jeg ikke har lenge igjen. Jeg har levd flere tiår med fotball, korrigerer keeperlegenden.