I nattens mulme lørdag kveld kan du bli med på en skummel jakt etter flaggermus ved Kulturbruket på Austrått i Ørland. Lørdag 30. august er den internasjonale flaggermusnatten, og markeres med arrangementer over hele Norge. Arrangementet på Ørland er det eneste i Trøndelag.

Får svar lørdag

-Vi vet ikke noen om hvor mye flaggermus det er på Ørlandet, men lørdag får vi resultat fra en kartlegging av hvilke flaggermusarter som finnes på Ørland, forklarer Ingrid Bjørklund, fagleder Natur ved Ørland Våtmarkssenter som arrangerer flaggermusnatten i samarbeid med Norsk zoologisk forening. Kartleggingen er utført av Georg Bangjord i Statens naturoppsyn nå de siste ukene.

-Blir det mørkt og skummelt?

-Ja, det blir det, humrer Bjørklund.

Internasjonalt

Norsk zoologisk forening opplyser at den norske flaggermusnatta er en del av et felles europeisk arrangement i regi av Den europeiske flaggermusavtalen. Hensikten med arrangementet er å spre kunnskap om flaggermus blant folk. Direktoratet for naturforvaltning støtter arrangementene, og Norsk Zoologisk Forening arrangerer den sammen med flaggermusentusiaster over hele landet. Foreningen startet med markeringen i 2001, og har gjort flaggermusnatta til en årlig tradisjon, slik den har blitt i mange andre europeiske land.

I hele Europa er det påvist rundt 40 flaggermusarter, og 13 av disse er påvist i Norge. Flaggermusene har alltid vært myteomspunne, og de blir ofte fremstilt som farlige.

Vampyrflaggermusa

I 2008 ble det meldt at 38 mennesker ble bitt og drept av rabiessmittet vampyrflaggermus i Venezuela. Denne typen finnes ikke i norsk fauna.

- Vampyrflaggermus er veldig tilpasningsdyktige. Når soveplassene deres eller jaktområdet blir forstyrret, er homo sapiens et forholdsvis enkelt måltid, sa Charles Rubbrecht, sjef for rabiesprogrammet ved Centers for Disease Control i Atlanta, til nyhetsbyrået AP.

Trives i våtmark

- Flaggermusen er det eneste flygende pattedyret, og spennende i faunaen. Den trives godt i våtmark hvor det er mye insekter, forklarer hun som bakgrunnen for at våtmarkssenteret har engasjert seg i det myeomspunnete dyret. Senteret har blant annet satt i gang et skoleprosjekt om flaggermus. I april ble det hengt opp flaggermuskasser som elever ved Ørland ungdomskole laget.

-Vi har lært mye også om flaggermus samtidig som vi har snekret disse husene for flaggermus. Flaggermusa er et pattedyr som liker varme, og når kassene er malt svart så varmes de bedre opp av sollyset, fortalte Marcus Innstrand Eriksen, Emil A. Solheim, Joakim Bærøy Kotte og Peder Borg til fosna-folket.no.

Foredrag

Amatørzoolog Per Inge Værnesbranden i Norsk Zoologisk forening som er fra Stjørdal  har en spesiell interesse for flaggermus,  og var på Ørlandet for å bistå i utplasseringen av kassene. Han kunne fortelle guttene at det finnes i alt fem ulike arter flaggermus i Trøndelag. Lørdag er han på plass på Kulturbruket hvor han vil holde et foredrag om flaggermusen.

Med detektor på leting

Etter foredraget går turen ut med flaggermusdetektor i nærområdet til Kulturbruket. Bjørklund forklarer at letingen vil bli i skogsområder like ved, og kanskje til Austråttborgen.

- Hvis det tikker på detektoren, vil det være flaggermus i nærheten, forklarer hun, og trekker fram at en analysering av lydene vil gi et svar på hvilken type flaggermus det dreier seg om. Hun gjør det klart at foredraget egner seg for både store og små.

-Dette fenger alle aldersgrupper, sier hun.