Selv om det er en musikkfestival, er det likevel ikke bare musikk som står i fokus når HEIM festival arrangeres for første gang.

LES OGSÅ: Trenger flere frivillige hjelpere - Fosna-Folket

- Det ble ikke så mye location-scouting

- Vi fokuserer også på opplevelser, miljø og historien som dette området har å tilby, forteller Eirik Brevik (27) og Pål André Hasselvold (26).

Inne på låven med panoramautsikt over fjorden sitter de to og hører på opera, forbereder seg til et foredrag de skal holde senere. På låven skal det holdes ulike kurs og workshops, og den skal også fungere som scene for noen få intimkonserter under festivalen.

- Hvordan kom dere på at dere skulle starte festival her..?

- Det startet for et par år siden, i forbindelse med et bryllup. Vi så at oppsetting av telt og scene ble veldig fint, og gjestene ville bli igjen, forteller Breik.

Begge to driver med arrangementer rundt om i Norge, men denne gangen trengte de ikke lete lenger enn heimkommunen.

- Det ble ikke så mye location-scouting, smiler Hasselvold.

20 områdesjefer

De er enige om at man ikke skal glemme hvor man kommer fra, og etter å ha jobbet med ideen om festival i heimbygda i noen år, har gutta lyktes i å få til et program med aktiviteter for de fleste. Hele bygda tas i bruk når det arrangeres festival.

-  Jeg kjenner at det kribler mer og mer for hver dag som går. Tida går fort frem mot festival. Men når det først settes i gang, så blir det bare gøy, sier Hasselvold.

- Det er selvsagt mange fler enn bare oss to som jobber for å få til dette. Vi er rundt 20 områdesjefer fra hele Norge; team Oslo, team Rissa, team Trondheim, forteller Brevik.

Hasselvold nikker bekreftende, og legger til:

- Det har gitt festivalen mye, det at vi har representanter fra hele landet.

- Vi ønsker å vise frem Fosen, området og kulturen her. Bondekulturen som vi virkelig er gode på, iblandet populærkultur, sier Brevik.

- Festivalen er tiltenkt alle

De to er fornøyde med å se at det kommer folk fra hele landet.

- Hvem er festivalen tiltenkt..?

- Festivalen er tiltenkt alle. Vi tenker at alle er like gode, enten du er prest eller arbeidskar. Festivalen er for folk i alle aldre, det er ikke bare musikken som står i fokus, men opplevelsene, sier de.

- Det vil bli musikk i en eller annen form som fenger alle, vi har fokus på litt forskjellig, sier Hasselvold.

- Aktivitetene spiller litt på området vi er i. Du kan lære å seile med råseilbåt, lære deg å sløye fisk, melke ei ku, dra på fjelltur eller vandring med yoga på Hysnestoppen, sier Brevik.

Fjellhallen tas i bruk på kveldstid, når konsertene på selve festivalområdet er ferdige. Dovrehallen i Hasselvika skal også brukes, der vil det bli god, gammeldags dans.

Bingobåt

På området ved gården blir det egen festivalcamp, og familiecamp for de som ønsker stillhet om kveldene. Det blir satt opp hurtigbåt som skal frakte folk fra Brekstad og Trondheim til havna på Hysnes.

- Vi setter opp bingobåt, sier Hasselvold.

- Bingobåt..?

- Ja, folk er ivrige på å spille bingo her ute, så det vil bli mulighet for det på båten på vei over, forteller Brevik.

Musikk og aktiviteter vil det bli både på dagtid og om kvelden. Nattestid blir det dans.

-  Hvordan har folk reagert på at dere starter festival her?

- Vi har fått mye klapp på skuldra, og god hjelp fra kommunen. Vi opplever at folk har lyst på dette, de heier oss frem, sier Hasselvold.

To store scener

Gjenbruksmarked for klær vil det bli inne på låven, i tillegg til ulike kurs som handlenettkurs og vegetarmatkurs. Og mat vil det også være et spesielt fokus på.

- Vi prøver å være en miljøfestival. Vi har fire matboder med lokal mat og mat fra byen. Reins Kloster er med, og kaffe skal serveres fra Jakobsen & Svart.

Reaksjonene fra naboer og folk i området har vært positive, og alle vil bidra med noe. Nå gleder arrangørene seg til å ta i bruk de flotte lokalene på en ny måte, med Trondheimsfjorden som bakteppe.

- Det er ikke alle festivaler som kan skryte av å ha hval som dupper i bakgrunnen, sier Hasselvold.

- To ganger i forrige uke var det en flokk spekkhoggere som kom forbi ute i fjorden her, sier Brevik, og peker utover fjorden.

På jordet like nedenfor skal det rigges opp to store scener, og håpet er at det skal komme rundt 1800 glade festivalgjengere på besøk.

En egen hengekøyepark vil det også bli.

- Der kan man slappe av og drikke paraplydrinker. Man trenger ikke å reise til syden, man kan bare reise til Fosen, sier Hasselvold.