2,27 millioner bøker og filmer ble lånt ut, og dette er en økning på 2,9 prosent fra 2016.

LES OGSÅ:* Lanserte bok med både lortpurker og snipsild -Fosna-Folket* Samtaler om felles bibliotekar -Fosna-Folket* Disse kommunene bruker mest penger på kultur -Fosna-Folket

2,6 millioner besøkende

Økningen var størst på Røros, hvor utlånet gikk opp med 16,8 prosent. Bibliotekene registrerte 2,6 millioner besøkende i 2017, og nesten 100.000 personer brukte lånekortet sitt.

- Dette er svært hyggelige tall i vår digitale tid. Det er godt å se at biblioteket har et tilbud det er behov for i alle aldersgrupper. Det varmer nok særlig å se at barnebokutlånet øker, sier fylkesbiblioteksjef Hildegunn Hestnes i ei utsendt pressemelding.

Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Dybvik

Rissa topper

Flest aktive lånere finner vi i Rissa, Meråker og Høylandet. I disse tre kommunene blir det lånt ut mer enn ti bøker per innbygger i kommunen.

I fylket som helhet er gjennomsnittet fem bøker per innbygger. Rissa, Meråker, Høylandet – og Tydal, er også kommunene med høyest andel aktive bibliotekbrukere: over 30 prosent.

LES OGSÅ: – Jeg har ikke følt noe snev av jantelov rettet mot meg -Fosna-Folket

Barnebokutlån økte mest

Barnebøker utgjør 42 prosent av bibliotekenes utlån, og økte med 6,5 prosent i fjor. Her er økningen jevnt fordelt på by og land.

Fylkesbiblioteksjefen mener at det er bibliotekenes jevne og solide satsing på aktiviteter og lesing som er grunnlag for økningen.

– Sommerles-kampanjen for barn, som alle bibliotek har deltatt i, har vært viktig. Fylkesbibliotekets rolle har vært å minne om betydningen av barns lesning, bidra til samarbeid med skolene, legge til rette for aktiviteter og arrangement, og tilby kunnskap om ny barnelitteratur, sier Hestnes.

E-bøker utgjør 2,4 prosent av totalutlånet, med 53.576 utlån.