Fra og med 1. januar 2018 endres den geografiske strukturen i regionen. Ikke bare på Fosen, hvor sju kommuner blir til seks, i og med nye Indre Fosen kommune, men også fordi trøndelagsfylkene slås sammen til Norges nest største fylke, målt i areal.

Fosna-Folket spurte sju nesten helt tilfeldig utvalgte Fosen-ordførere om deres personlige forsetter fra og med det nye året.

Ønsketenking

På ordførerkontoret i Roan, er det ikke vanlig med den slags.

- Nei, nyttårsforsett det har jeg aldri egentlig brukt å ha; det blir å lure seg selv. Jeg har aldri tenkt på det. Er det noe jeg skulle ha gjort og kommet i gang med, så er det ikke nyttår som bestemmer om jeg skal gjøre det eller ikke. De bestemmelsene tar jeg når de trengs, sier ordfører Einar Eian.

Når dette skrives er det sju ordførere på Fosen. Men når forsettene eventuelt skal tre i kraft, den 1. januar 2018, så er det bare seks kommuner og seks ordførere igjen.

- Hah! Mitt personlige nyttårsforsett er at jeg ikke skal ta innover meg jobben min så mye som jeg har gjort i 2017. Å få et mer avslappet forhold til det å komme hjem. Jeg har vært i et omstillingsår, som har tynget skuldrene lite grann, både som regional og kommunal politiker, sier nåværende Rissa-ordfører Liv Darell.

- Greier du det da?

- Det skal jeg greie. Det er da det er så fantastisk å ha en hund som alltid smiler og alltid er glad. Og så får man litt mosjon med på kjøpet, sier Darell, som blir historiens første varaordfører i Indre Fosen kommune.

Helseforsett

Darell er ikke den eneste som inkluderer trening og mosjon i forsettet.

- Jeg har tanker om å få rørt meg litt mer, og få trent litt mer. Jeg har holdt på med det tidligere, men det har det blitt lite av. Men jeg har håp om å få komme meg litt mer ut og trene. Jogge og gå på ski, sier Leksvik-ordfører Steinar Saghaug.

- Jeg har egentlig aldri hatt det. Men jeg skal fortsette med det som har vært bra i 2017, og bli enda flinkere til å holde meg i bevegelse. Skog og mark og trening, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun.

Skeptisk

Selv om det er kort tid til det nye året smeller inn, har ikke Osen-ordføreren rukket å tenkte på forsetter.

- Nei, jeg har ikke kommet så langt. Jeg pleier ikke å ha det. Jeg har vel prøvd før i tida, men jeg ser at det fungerer ikke så veldig godt; man må ta det der og da, sier John Einar Høvik.

På Brekstad kan det virke som en blanding av praktisk fornuft og dårlige erfaringer ligger til grunn for svaret.

- Nei, jeg er faktisk motstander av nyttårsforsett. Nyttårsforsett er kun egnet til å skuffe seg selv og andre, sier Tom Myrvold.

- Og det er selvopplevd, ja, legger Ørland-ordføreren til.

- Ja!

Fra Åfjord er svaret fra ordfører Vibeke Stjern klinkende klart. Hun trenger ingen utvidet betenkningstid for å svare på spørsmål om nyttårsforsett.

- Ja, det har jeg. Jeg skal bli flinkere til å dra på besøk til de jeg kjenner. Det har blitt litt sånn, når man har fri så blir det bare håndball og fotball. Så jeg skal bli flinkere til å stikke innom skolen og forskjellige sånne ting. Dét er nyttårsforsettet mitt.