Det lakker og lir mot nytt år. Fra og med 1. januar 2018 endres den geografiske strukturen i regionen. Ikke bare på Fosen, hvor sju kommuner blir til seks, i og med nye Indre Fosen kommune, men også fordi trøndelagsfylkene slås sammen til Norges nest største fylke, målt i areal.

Fosna-Folket spurte sju nesten helt tilfeldig utvalgte Fosen-ordførere om hvordan året har vært, og ba dem oppsummere året med tre ord. Å begrense seg til bare tre ord viste seg vanskelig for samtlige, med unntak av én.

– Vi skaper historie

– Da må jeg tenke meg litt om. Fortsatt gode tjenester, det er tre ord! Å opprettholde tjenester og ivareta innbyggerne i den prosessen vi har vært gjennom, det har vært viktig. Det er jo derfor vi holder på hver dag, å sørge for at innbyggerne ivaretas, sier Leksvik-ordfører Steinar Saghaug.

Fra og med 1. januar 2018 blir Saghaug ordfører i Indre Fosen kommune. Som varaordfører får han med seg Liv Darell, og sammen skal de finne svar på helt nye kommunale spørsmål.

– Det har vært et venteår; overgangen fra Rissa til Indre Fosen kommune. Også har det vært et positivt år; fordi vi er i ferd med å tre inn i en ny periode i Indre Fosen. Vi skaper historie. Det er siste gang vi gjør alt i en gammel kommune og et nytt fylke. Det er historisk. Det tror jeg er en grei oppsummering. Det skal bli veldig greit å komme i mål, og begynne å tenke nytt, sier nåværende Rissa-ordfører Darell.

– Fart!

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern svarer på spørsmålet med 17 ord på F.

Fosen. Flotte folkan; det er ett ord, ja! Det er så mye fantastiske folk på Fosen. Og så det siste, et ord på F som beskriver at det skjer mye...Fart! Det er ingen fare for at det går for fort, nei, nei. Når vi bor her vi bor så handler det bare om én ting, å overleve. Det er derfor vi må ha fart og stø kurs. Og så er det jo ganske fint på Fosen, og da. Vi må ha fart for å henge med på alt som skjer. Vi er heldige som bor her på Fosen, sier den sprudlende Stjern.

I nabokommunen Roan er det for Fosna-Folket uklart om ordfører Einar Eian snakker om det siste året, eller bare om juleinnspurten.

– Med tre ord, du? Travelt, travelt og travelt til å begynne med, sier Roan-ordføreren.

Begivenhetsrikt, må jeg si, med alt som skjer i kommunen; med vindkraft, utbygging og alt det der. Å oppleve fylkestinget vedta å bygge to tunneler slik at vi får en rassikker vei, det var stort. Og så har det vært et vanskelig år. Da tenker jeg mest på det med kommunereform. Det er den saken jeg har holdt på mest med de siste to årene, og som har holdt meg mest våken. Det har ikke vært enkelt, men det skal det vel ikke være heller.

– Travelt

Mange av ordførerne forteller om et travelt år. I Osen bruker ordfører John Einar Høvik tekst fra Åge Aleksandersen-slageren «lys og varme» for å sette bilde på kommunens situasjon.

– Hva vil fremtida gi? spør han, før han svarer på sitt eget spørsmål.

– Vi har godt mot. Vi har ridd av noen stormer, vi. Men oppi alt ser vi at vi er avhengig av et godt samarbeid med våre nabokommuner, og det prøver vi å legge opp til. Året har vært travelt. Og interessant. Og utfordrende.

Utfordrende har det også vært i Bjugn kommune, med trange økonomiske tider, tøffe tak i tjenestesektoren og med kommunereform oppi det hele.

– Oh Jesus. Intens må være med. Og glede vil jeg ha med, for det er mye bra som har skjedd i Bjugn. Og så har det vært utfordrende. Det har vært mye som har vært vanskelig også. Det har vært fryktelig arbeidsomt og altoppslukende å få landet kommunereformen, sier Ogne Undertun.

Krevende. Travelt. Spennende, sier Tom Myrvold, kort og presist - med tre ord.