Juleverksted-arrangementet var lagt til Blackbox ved Ørland kultursenter på Brekstad.

LES OGSÅ:* Dette er de eldres motstykke til Månen -Fosna-Folket* Folkehelseprofil for hver Fosen-kommune -Fosna-Folket

Fant tonen

Alle eldre i Ørland var invitert til å delta, og en god del takket ja til den invitasjonen.

38 ungdomsskoleelever med røde og hvite nisseluer sto for arrangementet. De sørget for julebakst, juleunderholdning, loddsalg og andre aktiviteter som kortspill, Ludo, Sjakk og produksjon av julepynt. Pepperkaker, krumkaker, krydderkake, klementiner, kaffe, saft og varm gløgg falt i smak både hos tenåringene og seniorene.

– Et veldig positivt og morsomt tiltak dette, medga en av de eldre vi snakket med.

Selv om måten å feire jul på har forandret seg mye siden de deltagende eldre selv var unge, fant de raskt tonen. Praten gikk livlig rundt bordene på tvers av generasjonene.

Det var hvitt juletre for anledningen. Foto: Terje Dybvik

Nytt av året

Gevinster til utlodningen hadde det lokale næringslivet bidratt med.

To lærere, leder Margaret Aune ved frivilligsentralen og et par frivillige pensjonister hjalp også til under arrangementet. Og det forløp til stor glede og interesse fra begge ender av aldersskalaen.

Lærer Margrete Menes, som var en av dem som bisto under gjennomføringen, sier valgfaget «Innsats for andre» har slått maksimalt an. Det er nytt av året, og ble først satt i gang ved skolestart denne høsten.

Julesangene var av det tradisjonelle slaget. Fra venstre: Emma Seierstad Nilsen, Sara Overland, Emma Skaret-Sagfjæra og Malene Olden Nystrøm. Foto: Terje Dybvik

Venteliste

– Hele 38 har meldt seg på. Det var imidlertid langt flere sim hadde interesse for dette, så vi måtte opprette venteliste.

– Det snakkes mye om mangel på nye krefter som kan stille opp i ulike i lag og foreninger. De som deltar i dette valgfaget kan utgjøre noe av framtidens frivillige?

– Ja, det tror jeg absolutt de kan gjøre. Det har som sagt vært stort engasjement fra de unges side, så dette lover godt, sier Margrete Menes.

Ludo engasjerer både ung og gammel. Foto: Terje Dybvik

«Et godt sted å være – et trygt sted å lære»

Ørland ungdomsskole er den eneste skolen i Fosen som er en ren ungdomsskole. Arild Kotte er rektor. Elevene er fordelt på trinnene åttende, niende og tiende.

«Et godt sted å være – et trygt sted å lære. Læring for fler’ – det er i skolen det skjer!», heter det seg i skolens visjon. Det er i underkant av 200 elever ved skolen, som er å finne i relativt nye lokaler. De ble tatt i bruk høsten 2009.

Aulaen i første etasje er skolens hjerte, og her samles elevene både til felles samlinger eller gruppevis i daglig arbeid. Skolen har tatt i bruk flere eksterne læringsarenaer hvor små elevgrupper får tilbud om mer praktisk rettet undervisning i kortere perioder, opplyses det om på skolens hjemmesider.

Stadig flere eldre

Å engasjere de eldre vil bli en stadig større oppgave i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå er i dag drøyt én av ni personer i Norge 70 år eller mer. Denne andelen vil øke. I mellomalternativet vil omtrent hver femte person i Norge i 2060 være 70 år eller mer. Andelen eldre vil særlig øke når de store etterkrigskullene blir gamle.

Selv om Norge eldes, vil eldrebølgen i Norge bli langt svakere enn i mange andre land. Dette er fordi Norge har hatt en mindre negativ fruktbarhetsutvikling og en relativt høy innvandring sammenlignet med andre land i Europa og den vestlige verden for øvrig.

Stadig flere kan forvente et lengre liv i Norge. Synkende dødelighet gjenspeiles i økt forventet levealder. Ifølge Statistisk sentralbyrå kan en nyfødt gutt i dag forvente å bli 80,4 år og en jente 84,2 år. Kjønnsforskjellen i levealder var økende fram til 1980-tallet, da forskjellen var nesten syv år, deretter har den de siste årene sunket til fire år.

Julebakst og frukt. Foto: Terje Dybvik