Det motstykket, som enkelt og greit er døpt Pensjonistkafe, har sine månedlige samlinger.

Siden 2006

Ørland Sanitetslag, lokallag for Norske Kvinners Sanitetsforening, har hele tiden stått sentral for å arrangere de faste treffene.

– Det startet med et ønske fra de eldre selv om å kunne møtes på en uformell måte. Oppstarten var i 2006, og siden har mange vært innom, forteller leder Toril Reitan i Ørland Sanitetslag.

LES OGSÅ:* Fikk pris fra TrønderEnergi – ga pengene til kjøp av el-sykler * Vant pris - gir 100 000 kroner til sanitetslag -Fosna-Folket* - Dette er en pris til hele Ørlandet -Fosna-Folket* Kokte grøt til den store gullmedaljen -Fosna-Folket

Fra 2006 har også Mary Ann Hernes vært med, og stått som en av de ivrigste organisatorene.

– Først hadde vi de daværende lokalene til Ketil Bakken ved den gamle meieriskolen som fast treffsted. De siste årene har vi vært her ved kaffen til Sava, forteller hun.

Hun viser oss protokollen som har vært ført siden aller første samling, Den viser hvem som har møtt, litt om vær og vind og hva man har tatt for seg under happeningen.

– Vi har hatt noen utflukter i nærmiljøet også noen ganger, forteller Mary Anne Hernes.

Kulturskolen

Et tredvetalls er samlet da undertegnede tirsdag denne uka tar turen innom.

– Vi er stort sett de samme som treffes, det deltar noen som også har passert 90 år. Det er hyggelig å møtes på denne måten, medgir pensjonert lærer Brynjulf Aune.

Som vanlig bidrar Ørland kulturskole med underholdning. Sangelevene Johanne Djupå, Edvard Ljøkelsøy Bakken og Oliver Sem Rian skifter på å framføre sanger, mens lærer Ingunn Solem på keyboard akkompagnerer.

Alf Prøysen

Ingunn Solem er den som også drar i gang allsangene denne dagen. Samtlige er signert Alf Prøysen. «Julekveldsvisa» og «Romjulsdrøm» er sanger som blir med.

Selv om det fortsatt er noen uker til den store høytida virkelig setter inn, tar de sjansen på det. For hvem andre enn Prøysen kan få folk i virkelig god julestemning.

Skråblikk

Jul står også som tema for to dikt som lokalhistoriker Terje Sørensen leser opp til stor forlystelse. Skråblikk på ei adventstid som opp og i mente er farget i fiolett og det at jula starter så mye tidligere enn før, er tanker som slår godt an blant de godt voksne.

Samtlige leter fram lommebøkene når loddsalg kommer på programmet. Det store antallet premier, leder senere til at en større andel av de frammøtte også står tilbake som vinnere.

– Rom for flere

– Du må skrive at vi har plass til flere, smiler Toril Reitan, og legger til at de også arrangerer strikkekafeer.

– Der er det flest kvinner som deltar?

– Ja, det er først og fremst kvinner som har vært med på dem, men det er koselig å delta der også. Det er Snøfrid Bernhardsen som leder det tilbudet, opplyser Toril Reian.

Flere eldre

Etter alle solmerker vil behovet for tilbud som dette være økende i åra som kommer. Fram mot 2060 regner man med at andelen innbyggere over 67 år i Norge vil mer enn dobles. Det ventes at andelen innbyggere over 80 år alene vil tredobles i denne perioden.

Dette er i trå med utviklingen man ser i de fleste land i verden, der velstandsutvikling og samfunnsendringer har ført til at langt flere lever lengre.