Lanseringen, hvor forfatterne Kristin Melum Eide, Tor Erik Jenstad og Arnold Dalen stilte for å signere eksemplarer, var lagt til Bjugn folkebibliotek.

Ytrefosensk, dalfosensk og indrefosensk

Det er som boktittelen antyder, Fosen-språket man har gjort et dyp dykk i.

LES OGSÅ:* - Historisk tilfeldighet at ikke vår dialekt er basis for skriftstandarden ...* Kjøper du trønderdialekta til Stig Henrik? -Fosna-Folket

Det er en fjerde forfatter, avdøde Ola Stemshaug, som har stått for ei hovedinndeling av Fosen-dialektene. I Rissa, Ørland, Bjugn og langs kysten nordover til deler av Osen finner vi ytrefosensk. I de østre delene av Osen, Roan og Åfjord er det dalfosensk som er «språket», mens i Leksvik, deler av Rissa og i tillegg Lensvik utgjør området for det indrefosenske.

Boklanseringen var lagt til Bjugn folkebibliotek. Foto: Terje Dybvik

Mange møtte opp

Arnold Dalen, professor emeritus ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Kristin Melum Eide, bjugning og professor i nordisk språkvitenskap ved NTNU, og Tor Erik Jenstad som er mangeårig redaktør for Norsk ordbok og godt kjent fra dialektmagasiner på NRK, fikk en god del bøker å signere da Fosna-Folket tok turen innom. Flere skrøt av dette prosjektet, og noe ville diskutere enkelte ord og uttrykk.

– Er det noen dere har vært uenige om betydningen av?

– Ja, det er ett som har skapt noe debatt. Det er ordet ei «søyte», smiler Kristin Melum Eide.