Haldis Taarnesvik hadde en helt spesiell opplevelse med en skysshest hun førte i Åfjord som 13-åring. Som 90-åring i 1996, fortalte hun sin historie til undertegnede. Det er den berettelsen som vi her gjengir.

På heimtur

Haldis hadde kjørt passasjerer fra skysstasjonen på Nord-Eidem til Årnes og var på heimtur, da hesten ved Eide nektet å gå et skritt til.

Haldis Taarnesvik var bosatt i Trondheim da jeg snakket med henne. Sin oppvekst og sine røtter hadde hun imidlertid på heimgården på Nord-Eidem i Åfjord, hvor det var både skysstasjon, dampskipsekspedisjon og butikk da hun var ung. Dette var et aldri så lite senter for handel og trafikk i Åfjord på den tiden.

– Rolig og snill merr

– Dette hendte denne sommeren jeg var 13 år. Jeg hadde fraktet folk fra skysstasjonen og inn til Årnes. På vei heim ved Eide, like der hvor veien tar av til Skråfjorden, nektet hesten å gå et skritt lenger. Den ble urolig som om den merket at en fare var til stede. Jeg har alltid hatt godt lag med for hester, men hesten var ikke til å rikke, fortalte Haldis Taarnesvik.

Kan et rovdyr ha skremt hesten? Nei, Haldis Taarnesvik så ikke noen forklarlige farer på stedet. Hesten bare nektet plent å la et eneste skritt videre. Den kastet på hodet.

Normalt snill og rolig

– Jeg gikk av vogna for å roe hesten. Tok hodet i hendene og sa at det er ikke noe farlig her, her kan du trygt gå videre. Etter å ha stått slik lenge ble hesten til sist så rolig at jeg fikk den til å gå over Eide.

– Var dette en vanskelig hest til vanlig?

– Nei, dette var ei merr som var veldig snill og rolig av seg. Verken før eller seinere oppførte den seg på denne måten.

– Været de underjordiske

– Hva var grunnen til ut den ble slik akkurat her?

– Eldre som jeg snakket med i ettertid, sa at hesten hadde været de underjordiske som har tilhold på dette stedet. Det har de hatt fra gammelt av. Det er kjent at hester er mer vare overfor uforklarlige farer som vi mennesker ikke merker. Noen annet som gjorde den så skremt var det iallfall ikke, kunne Haldis Taarnesvik fortelle.