Riksantikvaren har rangert kulturminnearbeidet i alle norske kommuner. Rangeringen er basert på tall fra kommunenes rapportering i KOSTRA (Kommune-stat-rapportering hos Statistisk sentralbyrå).

De første tallene førte til jubel i Bjugn kommune. Sammen med flere andre kommuner var Bjugn plassert helt på topp, med full pott.

Kort høytidsstund

Høytidsstunden varte dessverre ikke i mer enn noen timer.

– Slik sett er det ikke å forvente at vi topper listen, men det er likevel gledelig med en «hederlig plassering» noe over midten, sier kultursjef i Bjugn kommune, Ådne Røkkum, til Fosna-Folket.

For etter at Riksantikvaren oppdaget at noen tall hadde forskjøvet seg i tabellen, raste Bjugn kommune på lista. Fra å være best i Norge - med ni poeng og full pott - havnet Bjugn kommune til slutt på delt 132. plass, med fire poeng - og ikke ni.

– Som kultursjef er jeg relativt fornøyd med dette. Bjugn kommune har vært gjennom en tøff tid med store økonomiske utfordringer. Vi har heller ikke større statsfinansierte museer i kommunen, så mye av arbeidet er basert på frivillighet.

Inspirasjon

Hvert år rangerer Riksantikvaren norske kommuner ut fra tall fra kommunenes rapportering. Et av målene med rangeringen er å motivere kommuner til å ta større ansvar for forvaltning av kulturminner. Det kommer Bjugn, ifølge kultursjefen, til å gjøre.

– Vi har valgt å opprettholde tilskudd til blant annet Mølnargården/Bjugn bygatunlag,  som står for mye av kulturminnearbeidet i Bjugn. Samtidig har Bjugn mye å vise til og være stolt av når det gjelder kulturminner, helt siden isen forsvant for ti til tolv tusen år siden. Dette vil det være viktig å ta med seg i arbeidet med å utvikle vår kommune.

Fosen

Den reviderte oversikten viser at Rissa kommune er den beste kulturminnekommunen på Fosen, med seks poeng. Dette holder til delt 47. plass.

Spørsmålene Riksantikvaren har brukt fra KOSTRA-rapporteringen er:

•    Har kommunen bevilget penger til kulturminner/kulturmiljøer?•    Har kommunen knyttet til seg egen kulturminnefaglig kompetanse?•    Har kommunen utarbeidet oversikt over verneverdige kulturminner/kulturmiljøer?•    Er kulturminner og kulturmiljøer forankret i planer og fastsatt i juridisk bindende kommuneplan?•    Er det samme, eller økning, i antall dekar som er regulert til vern av kulturminner og kulturmiljøer per 31.12?

Maksimal score var ni poeng.

Osen kommune og Ørland kommune fikk tre poeng. Åfjord kommune fikk ett poeng. Verken Roan eller Leksvik kommuner fikk poeng.

Riksantikvaren

─ I år er det mange kommuner som har forbedret sine resultater og klatret til topps i rangeringen. Vi gratulerer disse, og oppfordrer dem til å fortsette det gode arbeidet, sier riksantikvar Jørn Holme, ifølge pressemeldingen.

Dette er de 15 beste kommunene i rangeringen: Asker, Brønnøy, Folldal, Haugesund, Hå, Karmøy, Kristiansand, Lesja, Odda, Oslo, Røros, Skedsmo, Suldal, Sørum og Trondheim.

Noen timer etter at de første, feilaktige, tallene ble publisert, kom de korrekte tallene, samt følgende forklaring fra antikvaren.

Noen av tallene ble forskjøvet i tabellen, slik at noen kommuner ble oppført med feil poengsum. Blant annet er det noen endringer i hvilke kommuner som er på toppen av lista. Nå er tabellen og pressemeldingen oppdatert med korrekte tall.