Iris Abtahi (14) fra Rissa har mange talent. Hun skriver dikt og fortellinger. Hun spiller piano og fiolin. Teater har hun også holdt på med. Men akkurat nå er det sangen som får mest oppmerksomhet.

Iris-supportere

4. november skal hun som en av fjorten deltakere stå foran et fullsatt konsertlokale på Telenor Arena og synge sangen sin. Over hundre Iris-supportere vil være til stede og heie på henne når hun entrer scenen og gir alt hun har i MGP Junior 2017.

I skarp konkurranse med 1255 innsendte bidrag, trakk Iris og ni andre bidragsytere det lengste strået. Først ble 25 trukket ut til audition. Deriblant Iris. Det visste ikke Iris før mamma Anita en dag sa at familien hadde noe å feire. Mamma hadde fått beskjed om at datteren var en av de utvalgte. Nå ventet audition!

- Jeg var fryktelig nervøs da dagen opprant. Men det gikk fint. Alle på Marienlyst var hyggelige. Jeg følte meg trygg og ivaretatt.

Forteller Iris. En begavet og reflektert ungdom som feide all tvil til side. Juryen stemte for at hun og tretten andre utøvere skal, med sine ti sanger, i ilden i høstens finale. Foran 16000 publikummere. Fire kommer til superfinalen. En vinner.

- Men egentlig har vi alle vunnet ved å bli trukket ut til å delta, forklarer Iris.

Til morsdagen

En moden og reflektert tenåring som i starten av februar satte seg ned og skrev sangen «Hjem».

- Den er til mamma, tenkte hun.

- Hun fortjener noe fint til morsdagen.

Helst burde hun ha kjøpt noe vakkert, men akkurat da tillot ikke lommeboka noen form for utskeielser. Hun var oppslukt av sangen da søstera kom inn i stua. Janne stoppet opp og lyttet.

- Den bør du sende inn til årets konkurranse i MGP junior, utbrøt hun.

– Det bør du!

Ja, hvorfor ikke? Iris hadde gjort et forsøk noen år tidligere. Men egentlig var hun ikke så ivrig den gangen, og hun kom ikke med i betraktningen. Det var annerledes nå. Hun var motivert for å gi seg selv en ny sjanse. Både hjerte og hode var med.

Audition

At akkurat Iris skulle bli MGP junior deltaker er kanskje ikke så overraskende. Som to-åring, i 2005, kunne hun memorere teksten på vinnermelodien; «Sommer og skolefri». Kanskje ble ikke alle ordene riktig uttalt, men hun gjorde et helhjertet forsøk.

- Den var populær, ja, smiler Iris.

Og etter den tid var det alltid interessant for Iris å lytte til den årlige sangtalentkonkurransen.

Etter en spennende audition ble hun innhentet av hverdagen igjen. Hun visste at hvis hun ikke hørte noe innen to uker, var løpet kjørt. Men greit nok, det var så mye annet å tenke på, blant annet skulle hun være med på UKM (ungdommens kulturmønstring). Med sitt dikt «De vet ikke» kom hun videre til fylkesmønstringen i Bjugn.

- Artig. Da jeg stod på scenen og hadde framført diktet, var jeg lettet. Med en god følelse takket jeg for meg. Men lederen stoppet meg og dro meg inn på scenen igjen.

«Du leser fine dikt, men du er flink til å synge også! Du er en av finalistene i MGP Junior 2017!

- Jeg jublet og gråt om en annen da ordene nådde inn til meg. Et ubeskrivelig øyeblikk. Mamma hadde klart å holde det hemmelig for meg.

I videoen øverst i artikkelen kan du se akkurat hvordan Iris reagerte på finalebeskjeden. Fosna-Folket filmet seansen fra salen.

I mai var Iris i studio og sang inn sangen sin, som blir sluppet ut til publikum et par uker før finalen. Iris er stolt over det endelige produktet. Foto: Vigdis Schei

Studio

I mai var Iris i studio og sang inn sangen sin, som blir sluppet ut til publikum et par uker før finalen. Iris er stolt over det endelige produktet. «Hjem» er hennes, og hun gleder seg til å dele den med publikum.

Veien til Telenor Arena har vært interessant og lærerik. I fem dager var finalistene samlet på Trøndertun for å lære hverandre å kjenne og forberede seg på hva som skal komme. Samhold og samarbeid stod i fokus. Iris måtte ta fly til Oslo for så og være sammen med gjengen på bussturen opp til Melhus.

- En herlig gjeng. Vi spilte inn en felles sang og produserte musikkvideo. Det var full fart og veldig lærerikt. En gave å få være en del av opplegget.

Kvelden før de skiltes, ble alle sangene presentert for gruppa.

- Jeg fikk en god magefølelse, smiler vakre vevre Iris.

- Kan du røpe teksten?

- Nei, det kan jeg ikke. Alle sangene holdes hemmelige til de blir sluppet ut noen dager før finalen.

Roer ned med øving

Iris har allerede noen sommerfugler i magen, og vet med sikkerhet at hun kommer til å være veldig spent i det øyeblikket hun inntar scenen, vel vitende om at showet blir kringkastet til hele Norges land og at det sitter folk der hjemme og heier på henne. Men havet av mennesker som tar i mot henne i konsertsalen vil gi henne støtte og styrke. Og når hun først er i gang med melodien «Hjem», som har en tekst med mange klangbunner, vil hun glemme å være nervøs.

Men fortsatt er det noen uker igjen til den store dagen. I løpet av ventetiden vil nok artisten roe ned med øving på pianoet og finsliping av stemmen. Kanskje griper hun etter fiolinen. Og det er ikke umulig at hun finner fram penn og papir og skriver en ny sang. Eller et dikt. Og hvem vet; muligens tryller hun fram en ny historie.

For ordene kommer så lett til Iris.

Les mer om Iris:

Iris Abtahi (14) fra Rissa har mange talent. Hun skriver dikt og fortellinger. Hun spiller piano og fiolin. Foto: Vigdis Schei