Jannicke Olden (26) er ansatt som ny ungdomsleder i Bjugn kommune. Olden er innvilget permisjon fra sin nåværende jobb, slik at hun fra og med neste uke er heltidsansatt i kommunen, i en stillingsandel på femti prosent som ungdomsleder og femti prosent som barne- og ungdomsarbeider ved Botngård skole.

– Jeg gleder meg veldig til å begynne i jobben, og prøve noe nytt. Det blir artig å samarbeide med forskjellige enheter, for å prøve å hjelpe ungdommen i Bjugn, sånn at de skal få det bra, sier Olden, som starter i stillingen kommende uke.

– Det er veldig allright at vi får en ungdomsleder som er knyttet til skolen fra før og allerede har kontakt med lokale barn og ungdom. Det er verdifullt for oss, og noe vi håper å nyte godt av, sier kultursjef i Bjugn kommune, Ådne Røkkum.

Ungdommen skal med

Den nye ungdomslederen har ikke rukket å planlegge de store linjene for klubbens fremtid, men er spesielt opptatt av én ting.

– Vi må starte med å møte ungdommene, sånn at vi får valgt et styre. Så får vi se etter den runden når klubben kan åpne. Jeg tror det er viktig at ungdommen selv får være med på å bestemme innhold, sier Olden.

– Hva med åpningstider?

– Det blir på ettermiddag i midtuka, regner jeg med. Det kommer an på hva ungdommene ønsker også. Det er ikke bestemt hvilken eller hvilke dager den skal være åpen. Men det blir ikke hver dag, det blir det ikke.

Hvorvidt det blir noen aldersgrense for klubben, er foreløpig uklart, men ungdomslederen, som opprinnelig kommer fra Lysøysund, er klar på at klubben skal være for alle tenåringer.

– Selv var jeg jo aktiv innen håndball og fotball i den alderen, men det er jo noen som faller utenfor idrettsaktiviteter. Derfor tenker jeg at det er spesielt viktig å få med de som ikke er knyttet opp mot for eksempel håndball og fotball. Målet er å gjøre klubben til en samlingsplass for ungdommen, i stedet for at de henger på Bjugn-torget.

Har tatt tid

Ungdomsklubben har vært et ofte debattert tema på flere av vårens politiske møter; et tydelig signal om at klubben er viktig for mange.

– Det har vært viktigere å få ansatt riktig person, enn å ha det travelt. Vi har hatt som krav at vedkommende skal ha hatt barne- og ungdosmarbeider som fag, eller annen relevant utdanning, så vi føler vi har fått en person som vi har tro på at kan gjøre jobben.

Før sommeren så ny ungdomsleder ut til å være på plass, men da vedkommende takket nei til tilbudet fra kommunen, måtte Røkkum og kompani sette igang en ny søkerunde.

– Jeg har jobbet mye med slike ansettelsesprosesser, og dette er helt normalt. I forhold til tidsramma vi fikk fra rådmannen har vi jobbet så effektivt som vi kunne, sier Røkkum om tidsbruken.

Ungdomsklubb i Bjugn er ikke noe nytt fenomen. Det har flere ganger tidligere vært gjort forsøk på å drifte en slik klubb.

– Disse har blitt lagt ned av forskjellige årsaker. Den senere tid har det kommet et ønske gjennom ungdomrsådet og en del ungdommer, om at de ønsker et ungdomstilbud. Så har politikerne lyttet til det, og avsatt midler til å sette i gang en ungdomsklubb, sier Røkkum.

Oppstartsmidler

I Bjugn kommunes budsjett for 2017 er det satt av en halv million kroner til ungdomsklubben. Midlene vil komme godt med, spesielt i etableringsfasen.

– Nå har vi en pott med midler som er bevilget for 2017, den potten står jo ubrukt, sånn at vi har litt oppstartsmidler til starten, så får vi se hva slags tilbud vi får til. Vi må gå opp veien nå, og ta det fra begynnelsen. Vi må ha nytt lokale, nytt utstyr, og så må vi få med oss barn og unge på det tilbudet, sier Røkkum.

– Så får det bli en kommuneprosess for 2018 som vil legge videre premisser for hvordan vi kan drive dette til neste år. Da har vi litt mer kunnskaper også. Da vet vi lønnskostnader, kostnader med bygg og utstyr. Det viktigste nå er å etablere klubben i løpet av høsten, få i gang tilbudet, og få det til å sette seg. Men det er litt avhengig av at ungdommene bidrar selv og engasjerer seg. Det er på mange måter de som må være med å fortelle hva de ønsker seg av tilbud.

Det er foreløpig ikke bestemt navn på klubben, og både kultursjefen og ungdomslederen oppfordrer ungdommen til å komme med sine forslag. Kommunen har allerede mottatt en stor papirbunke med idéer fra ungdomsrådet i kommunen.