Kunstner Asbjørn Rødberg i Vallersund, Bjugn, har fått en enestående avtale om dette. Det er historiske tangentinstrumenter som virginaler, spinetter og eventuelt cembaloer Rødberg skal dekorere – forgjengerne til dagens klassiske pianoer og flygler.

- Vi tar sikte på at jeg skal male ti lokk i løpet av to år. Dette er et ærefullt oppdrag, og jeg ble helt satt ut da dette kom i havn, sier Asbjørn Rødberg.

Verdens eldste pianoprodusent

Kunstneren i Vallersund er lokalt mest kjent for sine store veggmalerier rundt Coop Vallersund og at han var lærer på Fosen videregående skole før formingsfag ble nedlagt.

Instrument-oppdraget er via den anerkjente britiske pianoprodusenten John Broadwood & Sons, verdens eldste pianoprodusent. Norske interesser kjøpte for noen år tilbake seg inn i fabrikken, som har sitt hovedsete i London. Instrumentene Rødberg skal dekorere lages for hånd av Per Anders Løhne i Spikkestad. John Broadwood & Sons er blant annet hoffleverandør til Buckingham Palace, den offisielle residensen i London for den britiske monarken.

Sist uke var Løhne i Vallersund sammen med Melissa Pink og hentet det første maleriet, som skal gå til et virginal. Melissa Pinker er også maler og dekorer blant annet klangbunnen i instrumenter som lages.

Eneste i Skandinavia

- Virginalet har sin opprinnelse på 1500- og 1600-tallet, og brukes av musikere som spiller barokkmusikk. Det skiller seg fra pianoet, ved at den har et mindre register og at det er et plekter kontra hammer som rører strengene, forklarer Per Anders Løhne.

Per Anders Løhne er utdannet piano- og cembalobygger i Tyskland. Han ble uteksaminert ved Handwerkskammer Chemnitz i Tyskland 2002. I dag er han den eneste som praktiserer i Skandinavia. Han har bygd virginaler til flere kjente musikere og Den Norske Opera. Blant annet. I dag pendler han mye mellom Norge og England.

- I tillegg til å bygge nye instrumenter, driver jeg med stemming og restaurering av gamle instrumenter.

Asbjørn Røberg har en stor fasinasjon for drager. Foto: Torbjørn Haugen

- Morsomt og utfordrende

Det er brettet, eller lokket, som normalt dekker over strenger og soundboard, Asbjørn Rødberg skal dekorere på innsiden. Dette slås opp når det brukes, og det var fra gammelt av vanlig å male motiver på disse. Formatet på virginallokkene er cirka 170 ganger 50 centimeter.

- Det er morsomt og utfordrende å komponere de lange linjene det ligger til rette for. Jeg fokuserer på at det skal gi den som spiller inspirasjon både til å komponere og utøve. Litt på skrå mot publikum, kan også bildet bli synlig for dem, forklarer Rødberg.

Per Anders Løhne er også musiker. Det var under «Up on the farm»-festivalen hos ham for noen år tilbake at Rødberg og Løhne ble kjent. Asbjørn Rødberg driver litt som bluesmusiker- og sanger på hobbybasis under navnet rodbergMband, og har deltatt med «Up on the farm». Også med Løhne i bandet.

- Etter å ha blitt fortalt at den britiske polarforskeren Robert Falcon Scott hadde et John Broadwood & Sons piano ombord i skuta, ble det malt et Virginal med beina i været inne på stranda, som det siste som ble gjort før signering, smiler Asbjørn Rødberg. Foto: Terje Dybvik

Symbiose

For Asbjørn Rødberg har alltid musikk og bilder levd sammen i symbiose.

- At bildene mine skulle få lov til å leve i en symbiose med en pianofabrikk, kom som en stor overraskelse og jeg håper at det blir en gjensidig glede, sier Rødberg.

Motivet han har malt på det første lokket, er av maritim art. Det er en sammensatt forestilling der vi ser en forflytning i tid og rom, natt og dag, himmel og hav med elementer som kan oppfattes fritt.

- Etter å ha blitt fortalt at den britiske polarforskeren Robert Falcon Scott hadde et John Broadwood & Sons piano ombord i skuta, ble det malt et Virginal med beina i været inne på stranda, som det siste som ble gjort før signering, smiler Rødberg.

Godt fornøyd

Hvilke motiver som vil komme på de neste instrumentene er enn så lenge uvisst. Asbjørn Rødberg vil også kunne levere på bestilling.

- Hvor mye koster et virginal?

- Det kommer seg på rundt 120.000 kroner. Prisen for dekorering kommer på toppen, forklarer Per Anders Løhne, som var meget godt fornøyd med det første lokket som Asbjørn Rødberg hadde ferdigstilt.