Mora sitter på gangbrua og gir hele tiden varsel om fare til ungen nede ved sjøen, bare 20m unna. Ungen er beskjeftiget med å ordne på fjærdrakten og pusse seg. Det er stille og fredelig omkring dem uten forstyrrelser. Det ser ikke ut til at jeg forstyrrer, for mora sitter på samme sted hele tiden. Ungen enser meg ikke. Den er opptatt av sitt viktige gjøremål med å holde orden på fjærene. Dette kan vare lenge. Så blir den visst ferdig og snur seg mot meg.

Mora er utpreget hvit, spesielt bryst og hode. Ryggen er blågrå. Nebbet er gult. Beina er grå. Så har hun visst ”fikset seg” med litt rødt omkring øynene. Klar til å delta i ”Miss World”. Foto: Eivind Holter

Langvarig oppvekst

Ungene har lang oppveksttid. 3 egg ruges en måneds tid. Ungene forlater reiret etter kort tid og vandrer omkring en måned før de er på vingene. Denne perioden på grasplener, parkeringsplasser, vegkanter og skjul i høyt gras er en kritisk periode for måkeungene. Men maten til fiskemåkeungene er intet problem. Den finnes både på land og i sjø.

Måkeunger på ”spasertur”

En gang møtte jeg tre måkeunger som gikk ved siden av hverandre på hjørnet fra Bjugn Sparebank mot plassen på baksiden. Dette minnet om ungdommer som skulle på ”fest”. Det var en svært overraskende opplevelse, et uegnet sted for måkeungene.