Det er en våt drøm for mange filmskapere å lage spillefilm av «Den siste viking». Bare det å få filme langs norskekysten. Lofoten i lysbrytningen på nyåret. Bedre kulisser kan man ikke få, sier han.

Gaup er imidlertid svært snar med å legge til at han ikke har noen konkrete planer om å lage spillefilm om Bojers roman.

- Så det er mer en tanke?

- Ja, bekrefter Gaup.

Men en svært spennende tanke, ser det ut til. Og ideen er heller ikke ny.

Planer på 90-tallet

- Etter det jeg kjenner til, er det fra før skrevet tre manus. Jeg har bare lest ett av dem, sier Gaup.

Han forteller at det på 1990-tallet var planer om å lage spillefilm.

- Men det ble for dyrt. Det har alltid vært for dyrt. Før var det snakk om å kjøpe eller bygge opptil 200 båter. I dag trenger vi kanskje bare ti. Så kan vi bruke en app til å kopiere dem opp, forklarer Gaup og påpeker at filmindustrien og verden for øvrig har vært gjennom en teknologisk revolusjon de siste årene.

Kristoffer Sagmo Aalberg spiller hovedrollen som Kristaver i årets oppsetning. Her ved utløpet av Prestelva på Stadsbygda. Foto: Alexander Killingberg

- Mange har lyst

Gaup mener det er viktig at et eventuelt filmmanus blir skrevet i Trøndelag eller av trøndere.

- Man har fått midtnorsk filmsenter her. Man har en kapasitet i Midt-Norge. Jeg håper det er noen her ifra som skriver manuset. Om den skrives fra Oslo-miljøet, kan man miste noe av den rotfestede kulturen dette handler om, sier Gaup og viser til at Bojers roman skildrer både trøndersk og nordnorsk kystkultur.

Mannen bak storfilmer som Kautokeinoopprøret og Veiviseren har ikke slått fra seg tanken om å lage spillefilm av «Den siste viking».

- Den lever jo. Det er mange som har lyst til det. Men dette var ikke min idé til å begynne med, påpeker Gaup.

Lover ny vri

I helga var Gaup og de andre skuespillerne samlet på Stadsbygda. Dette var den første ordentlige øvingshelga. Gaup regisserte friluftsteateret «Den siste viking» i 2010, og lover en ny vri i år.

- Vi har mer tekniske hjelpemidler nå. Dette skal bli en opplevelse rent visuelt sett. Det visuelle var bra sist også, men vi hadde ikke jobbet nok med karakterene. Publikum klarte ikke å leve seg så godt nok inn i hvem de var. Nå har vi hyret inn dramaturgen og sceneinstruktøren Edvard Rønning som har gått gjennom boka. Han har funnet elementer i karakterene som vi kan bruke, forklare han.

Gaup fremhever også den historiske betydningen i stykket «Den siste viking».

- Kysten og fisket ga grunnlaget for vår nasjon. Folk bosatte seg her på grunn av fisk. Det har vært bærende og er bærende, avslutter Gaup.

Han legger til at romanen skildrer en brytningstid i norsk historie. Et møte mellom ny og gammel tid hvor fisket etter hvert ble industrialisert.