Det nye spiseriet Flo og Fjæra er også klart til åpningsdagen.

Formidlingsbygget på 1700 kvadratmeter står klar med nye utstillinger som blant annet omfavner tradisjonsbåter, nordatlantiske båtbyggertradisjoner og marin forsøpling.

Petter Myhr, direktør Olavsfestdagene, skal lede en sofa-samtale om båten og mennesket på åpningskvelden. Sentrale temaer blir båtflyktninger, forsøpling i havet, kystpilegrimer, verdensarv og så videre. Diskusjonsdeltagere i sofaen vil være blant andre musiker Rasmus Rohde og pilegrimsprest Einar Vegge.

Sankthansaften

Fredag 23. juni, sankthansaften, ønsker museumsdirektørene å skape en ny tradisjon.

- Vi ønsker å starte nye årlige begivenheter og starter med sankthansaften. Vi vil lage en folkefest for hele familien med bålbrenning, grilling, musikk i naustet, dåp av elvebåter og mye mer, sier museumsdirektør Magnus Skoglund.

På menyen sankthansaften står rømmegrøt og spekemat, men det blir også turbopølser å få kjøpt.

Rømmegrøt og sankthansfeiring hører sammen. Dyrene som hadde stått på bås hele vinteren kom ut om våren. Ved sankthans kom den første ordentlige melka og da skulle man vise sin overflod og grøt var et viktig festelement. Grøten vitnet om at avlingen gikk bra.

Det blir også konsert i naustet. Sammen med Ungdomsrådet i Indre Fosen arrangeres det denne kvelden konsert i Nynauset.

Folketro

Sankthansbålet er en av de eldste gjenværende bålbrenningsskikker i Norge, men i eldre tid brente man bål også når det var andre høytider som jul, påske og pinse. Bålet skulle verne mot onde makter.

En annen sankthanstradisjon for jenter var å legge sju slag nyplukkede blomster under hodeputen natt til sankthans for da ville man drømme om sin framtidige ektemann.

En annen folketro var at sankthansværet var en indikator på hvordan været skulle bli resten av året.

Miljøutstilling

Lørdag 24. juni byr museet på undervannssafari i forbindelse med åpningen av miljøutstillingen "Håp for havet". En utstilling som er laget for barn og unge.

Hege Merakerås som er profesjonell forteller kommer og sitter klar i naustet for å fortelle eksotiske historier om sjøen, båter og masse annet spennende.

Museumsdirektøren lover at det ikke skal bli kjedelig for barna på museet.

- Vi har eget båtbyggeri for barn, båter som barna kan ro, sandkasse, lekebåt, båtbasseng og selvfølgelig fjæra med tang og småkryp, sier Skoglund.

Konsert og ølsmaking

For den voksne garde blir det anledning til ølsmaking i det nye spiseriet. Ølbrygger Mike Malott skal guide deltakerne gjennom ølsmakingen av det økologiske ølet som brygges på Reins Kloster.

KADO vil stå for musikken. Bandet består av Knut Ola Vang (vokal og tangenter), Sveinung Næss (vokal og lurk), Lars Øyvind Berg (vokal og gitar), Bendik Lund Haanshus (gitar og kor), Magne Vestrum (kontrabass) og Vidar Berg (slagverk og kor).

Selvsagt blir det mat å få kjøpt i spiseriet. Stig Bjørnar Mandal og Bjørn Erik Vangen byr på saftige burgere på åpningsfesten. Det blir også lansert museets nye "Ankerdram" som i tillegg til lokal akevitt eller eplesaft består av ost, fisk og kjøtt.

Gudstjeneste og litteraturkveld

Søndag 25. juni blir det først gudstjeneste i amfiet. Rammen rundt denne gudstjenesten er presten, jekteskipperen, proprietæren og forfatteren Petter Dass. Det er sogneprest Ole Kristian Skaldeberg som skal holde gudstjenesten i amfiet, der også mannskoret deltar.

Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe i Flo og Fjæra.

Senere på kvelden blir det litteraturkveld, der Jon Bojer Godal skal fortelle om sin bestefar Johan Bojer og hans forhold til sjøen.