- Dette er nytt og friskt, sier leder Trond Sagmyr.

Søndag var han, skuespillerne, manusforfatteren og flere andre samlet til leseprøve og årsmøte på Salteriet i Råkvåg. Det var glis fra øre til øre og lett stemning da lokalavisa ramlet inn døra.

60-tallet

Etter flere år med Hans Rotmos krigssatire «Livet på Felgen», ville teaterlaget ha noe nytt. Før «Livet på Felgen» hadde teaterlaget stor suksess med sildemusikalen «Potedes og sild» som omhandlet Råkvåg på 1930-tallet i sildas storhetstid. I fjor høst ga teaterlaget Sølvi Dahlen Lauvsnes i oppdrag å skrive et manus om Råkvåg på 1960-tallet. Det er hun nå i mål med.

Teaterlaget ga manusforfatter Sølvi Dahlen Lauvsnes en applaus i det hun dro fra Salteriet i Råkvåg søndag. Foto: Alexander Killingberg

Tok silda

Oppsetningen har fått navnet «Fra krakk til klosett».

- Forestillingen handler om krakket på 1960-tallet. Da silda forsvant. På den tiden kom det store industribåter som tok silda før den kom inni fjorden. Det ble ikke noe sild igjen til dem inni Råkvågen. Det førte til avfolkning. Ungdommen flyttet til byen og det var lite optimisme i bygda, forteller manusforfatter Lauvsnes.

Konsulent fikset klosett

Sjangermessig vil hun kalle oppsetningen for en musikalsk farse. Rammen rundt historien er sann, men de fleste rollefigurene er oppdiktet.

- En av hovedpersonene er tiltakskonsulenten. I virkeligheten kom det en tiltakskonsulent til Råkvågen på 60-tallet, men jeg har diktet opp min egen tiltakskonsulent, forteller Lauvsnes.

Den offentlig ansatte tiltakskonsulenten skulle finne tiltak som kunne snu den negative trenden i bygda på 60-tallet. Det kom imidlertid lite håndfast ut av dette.

- Det eneste tiltakskonsulenten fikk til var eget vannklosett, forteller Lauvsnes muntert.

Og derav oppsetningens navn «Fra krakk til klosett».

Nestleder Anne Mari Fiksdal i Stjørna teaterlag er optimist etter første leseprøve. Foto: Alexander Killingberg

«Hjølp og «Lån mæ do»

En annen hovedperson i historien er fiskeren Bjarne Råk.

- Han hadde kjøpt seg ny fiskerbåt og hadde mye gjeld da krisa kom. Han er et uttrykk for krisa, sier manusforfatter Lauvsnes.

Oppsetningen er også krydret med mye kjent 60-tallsmusikk. Spesielt Beatles sine låter blir en gjenganger. Lauvsnes har skrevet norsk tekst på låtene. Hiten «Help» fra 1965» har blitt til «Hjølp» mens gjennombruddslåta «Love me do» nå heter «Lån mæ do». Store historiske begivenheter er også flettet inn i historien. Blant dem er kommunesammenslåingen i 1964.

Kioskeier Hansen

Det er Anett Hjelkrem som skal ha regien på årets oppsetning. Rollene er ikke fordelt ennå, men manusforfatter Lauvsnes mener Trond Sagmyr passer som kioskeier.

- På 60-tallet var det en bladkiosk som var som en møteplass i Råkvågen, forteller Lauvsnes.

I virkeligheten var det Harald Hansen som var kioskeier og driver.

- Husker du ham?

- Ja, ja. Han drev kiosken, men var også radioreparatør og frisør, svarer Trond Sagmyr.

- Han var veldig nøyaktig på tid. Han skulle ha pause og høre fiskemeldingen til akkurat den tida, legger Kjell Arntzen til.

På 60-tallet var Råkvåg også delt mellom optimistene og pessimistene. Kioskeieren skal klart ha vært blant bygdas optimister som så noe mer lyst på framtida.

Lavere besøkstall

Sagmyr i Stjørna teaterlag håper den nye oppsetningen kan gi nye gode seertall i amfiet i Råkvåg i sommer. Publikumstallet har de siste årene gått en del nedover. Det første året med oppsetningen «Livet på Felgen» var det cirka 2400 besøkende, mens det på de siste forestillingene var rundt 1900.

- De siste to årene var ikke akkurat værmeldingen på vår side. Så er det mulig at folk ble litt lei av krigssatiren også. Vi vet ikke. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra folk. Nå blir det uansett noe nytt og friskt. Nå skal vi få folk nysgjerrige, forteller Sagmyr.

Planen er fem forestillinger i amfiet i Råkvåg i uke 30. Premieren går av stabelen 27. juli. Nestleder i Stjørna teaterlag Anne Mari Fiksdal er også optimist med tanke på årets storoppsetning.

- Det er lett musikk som folk kjenner igjen. The Beatles og Svein Ingvars. Det er kjente låter, påpeker hun.