– Seminaret med Thomas Caplin har vært en «højdare». Nå ser vi fram til norgesmesterskap til høsten, sier formann Ole Hyllmark.

For dem som er kjent innenfor korbevegelsen trenger Caplin ikke noen nærmere presentasjon. For dem som ikke er det kan det nevnes at han regnes som en av de fremste innen fagfeltet.

– Han er en fantastisk pedagog, sier Hyllmark.

– Syng med hjertet, anbefaler Thomas Caplin. Foto: Snorre Berg

To dager

Koret samlet seg i sitt faste øvingslokale i Ørland ungdomsskole fredag ettermiddag for første gjennomgang med pedagogen. Etter en kort «konsert» der koret framførte repertoaret de har plukket ut, kom Caplin med sin vurdering av koret.

Det første han tok tak i var at de må legge hjerte og sjel inn i framføringa. Deretter tok han over koret fra dets faste dirigent, Margaret Aune. Så gikk det slag i slag.  Caplin nærmest dissekerte de enkelte bestanddeler i korets måte å synge på. Det gikk både på rytmikk, tempo og intonasjon av vokaler i de svenske melodiene.Caplin kommer opprinnelig fra Malmö, men har sitt faste virke som dosent ved Høgskolen i Hedmark. Her har han vært ansatt siden 1989, men har hatt en mange oppdrag som korpedagog og dirigent rundt om i Norden.

– Han har vært hos oss tidligere også, og derfor veit vi hva han er god for, sier Hyllmark.

Thomas Caplin ble takket av formann Ole Hyllmark for innsatsen under seminaret. – Det har vært lærerikt, sa Hyllmark blant annet. Foto: Snorre Berg

Oppvarming

Dag to startet med en grundig oppvarming. Aune pleier også å legge stor vekt på denne delen av øvelsen, men Caplin la inn noen uvante leksjoner. Hele tida stresser Caplin betydningen av å holde fokus. På de andre sangerne, på musikken og på teksten og seg sjøl.

Overfor mannskor bruker Caplin mange analogier fra biler og trafikk for å forklare hva han mener.

Lærvillige

Det er ifølge formannen et fantastisk lærevillig miljø i kortet. Sjøl om folk har tiår bak seg i kor, har de ikke gitt opp å lære noe nytt.

Det minner Ole Hyllmark om Birger Tangen ved landbrukskontoret. Når noen innen landbruket kom til ham og sa at de hadde så og så lang erfaring, pleide Tangen å sette dem på plass:

– Dere har ett år erfaring mange ganger, pleide Tangen å si.

Korformannen kunne fornøyd konstatere at læremesteren var fornøyd med framgangen til sine elever da de skiltes lørdag.

– Hvis dere presterer opp mot det beste dere har vist i dag, kan dere få en plassering blant de øverste i konkurransen, sa Caplin.