Aldri før har så mange møtt opp på en slik tilstelning i Rissa. De kvinnelige komitè-medlemmene  kunne med glede konstatere at årets markering av den internasjonale kvinnedagen fylte aulaen med folk i alle aldre.

Filippa var kveldens konferansier

Kvelden bød på appell fra ordfører Ove Vollan, sterke kvinnehistorier, bidrag fra to engasjerte ungdomspolitikere og mange flotte musikalske innslag.  Og når kvelden i tillegg på utmerket vis ble ledet av unge Filippa Brovold, måtte det bli en suksess. Med sin uhøytidelighet og varme utstråling knyttet hun programpostene sammen.

-Noen hevder kanskje at kvinnesak er utdatert og gammeldags. Men det stemmer definitivt ikke. Vi har fortsatt mye å kjempe for sjøl om vi har oppnådd mye her til lands, åpnet Brovold med å si.

Fargerike damer fra Somalia: Hamdi, Leila. Afifa og Wafa Foto: Vigdis Schei

Kommet langt, men mye gjenstår

Ordføreren viste også til at man har kommet langt i Norge når det gjelder likestilling på mange områder. Høye posisjoner er besatt av kvinnelige ledere og kvinneandelen på enkelte studier er i stort flertall.

-Men fortsatt er det flest menn som er ledere. I tillegg er mange kvinner ansatt i deltidsstillinger, noe som medfører at gjennomsnittsinntekten til kvinner blir langt lavere enn til menn.

Vollan pekte også på betydningen av å engasjere seg for kvinners rettigheter internasjonalt der utdanning er et av de viktigste elementene.

Ellen Lindquist og Anne Grete Myseter bidro med vakker sang og pianospill Foto: Vigdis Schei

Når målet

Eritreiske Almaz Teklay (34) er i ferd med å utdanne seg til helsearbeider. En drøm går i oppfyllelse takket være iherdig innsats og god støtte fra mange. Høyreist og stolt fortalte hun om sin livsreise.

-Jeg kom til Rissa i 2014 etter å ha bodd på Sunndalsøra og i Leksvik i noen måneder. Det var ei tung tid. Både ensomheten og lengselen etter barna var vanskelig å takle. Heldigvis ble det familiegjenforening på senhøsten samme året, og livet så lysere ut.

Almaz fortalte også om de diktatoriske forholdene i Eritrea som fører til at ungdommene flykter fra hjemlandet. Og kvinnene har få og ingen muligheter. De får gå på grunnskole, men etterpå er det enten militæret eller giftermål som venter. Friheten er sterkt begrenset.

-Derfor er jeg så takknemlig for mulighetene Norge har gitt meg slik at jeg kan nå målet om utdanning og leve sammen med mine barn i frihet.

Har sprengt grenser

For dagens norske ungdom er det en selvfølge at man kan ta utdanning og nå de mål man setter seg. Men her til lands for hundre år siden var begrensningene mange for det kvinnelige kjønn. Da Kissi Brødreskift ble født i 1915, hadde kvinnene knapt fått stemmerett. Et fåtall fikk anledning til å ta utdanning.

Mange hadde nok møtt opp for å høre Kissi fra Stadsbygd, nå bosatt i Rissa, snakke om oppveksten sin og om livet gjennom de mange år. Kissi går i sitt 102. år. Det skulle man slett ikke tro. I fin stil og med glimt i øyet svarte hun på spørsmålene til konferansier Filippa. Datter Ragnhild var med som støttespiller. Publikum fikk høre om da Kissi tok beslutningen om å utdanne seg i voksen alder. Mann og datter måtte stelle hjemme midt i uka. Ikke vanlig praksis for ei bondekone på 60-tallet.

-Men mamma har aldri brydd seg om hva folk mente om henne. En av oppskriftene til et langt liv kanskje? Tror Ragnhild. - I tillegg til sunt kosthold. Og en smule bestemthet. Ei heller har hun vært redd for å sprenge grenser.

Dyktige ledere

Å være målbevisst og bestemt er gode egenskaper. Ungdommene Ina Marie Kvithyll, leder av Rissa AUF, og Theresa Schei, Unge Høyres leder, har nok de ferdighetene. På profesjonelt vis fikk de presentert seg og sitt politiske engasjement i tillegg til å komme med en sterk oppfordring til ungdommen.

-Det er utrolig viktig at ungdom engasjerer seg og er med og påvirker sin egen framtid, sa de to ungdommene som med glede stilte opp på festforestillingen til SV kvinnene.

«Den glemte vuggesang»

Ett av innslagene som rørte publikum denne 8. mars kvelden var «Den glemte vuggesangen» framført av Louise Fontaine. Som godt voksen kvinne fant Louise ikke bare igjen sin bestemors vuggesang, men også sin mors. En vuggesang er veldig personlig, den forteller om hvem du er. Lenge visste ikke Louise hvem hun var. Bodil Mette Louise Amalie Fontaine het hun da hun ble født på Grønland. Ni år gammel ble hun sendt til Danmark for å gå på skole. En sterk historie om å bli frarøvet både morsmål og identitet. Om mobbing, savn og lengsel. Gripende fortalt av en kvinne med stor integritet.

En rød tråd

Sang og musikk hører med på en festforestilling. Julia Seifert, Ellen Lindquist, Anne Grete Nyseter og trioen «Til Kaffen» med Aksel Bakken, Hedda Askheim og Filippa Brovold var de musikalske bidragsyterne denne onsdagskvelden.

-For et fantastisk flott program. Så velregissert og bra. Så berikende. Håper dette blir en tradisjon! Sa folk i pausen og lot seg friste av det kjøkkenet hadde å by på. Smakfull mat fra Syria, Kina, Filippinene og Somalia. De kunne også kikke på en kunstutstilling laget av elever ved Indre Fosen kulturskole. Kvinnelige skulpturer og foto av kvinner elevene beundrer, var tema som føyde seg utmerket inn i programpostenes røde tråd..

Og arrangementskomiteen var bare smil og lutter glede etter «teppefall». SV kvinnene i Rissa med leder Anne Kirkeby i spissen, kan være stolte av seg selv. Og av alle medvirkende på scenen.