Stykket er basert på den svenske romanen «En man som heter Ove» av Fredrik Backman som ble utgitt i 2012. Den ble filmatisert samme år med Rolf Lassgård i hovedrollen.

Sven Nordin i rollen som Ove. Foto: L-P Lorentz

– Skaper ulike reaksjoner i salen

Vi når en opplagt Sven Nordin på telefonen, som ser fram til å besøke Fosen. Igjen.

– Jeg besøkte Bjugn Kulturhus i 2014 sammen med Nils Vogt med forestillingen «Litt av et par».

– «En mann ved navn Ove» er en mildt sagt tragisk figur som gjør flere forsøk på å ta sitt eget liv. Utgangspunktet er heller dystert …

– Ove lever med et dypt savn av kona som er død. Dette preger ham og hans hverdag i nabolaget. Samtidig er han ressursrik og viser å være til stor nytte for de rundt seg. Man kan lære noe av Ove og hans historie. Når jeg spiller Ove med alt det tragiske og tragikomiske, hører jeg at dette skaper ulike reksjoner i salen gjennom forestillingen.

– Tilbake til opprinnelsen

– Du er alene på scenen i denne forestillingen. Er det noe av det mest ultimate som skuespiller å bære en hel forestilling alene?

– Dette er for så vidt ikke nytt for meg, da jeg også sto alene på scenen i blant annet «Hulemannen». Det er helt klart utfordrende å skulle bære alt alene. Samtidig føler jeg at det er tilbake til opprinnelsen til teater, da mye av rekvisittene er imaginære. Den gangen vi satt rundt et leirbål og skulle fortelle om kanskje møtet med et farlig rovdyr, og vi levde oss helt inn i hva som hadde skjedd.

– Det stykket spilles for ulike deler av Norge. Reagerer ulike landsdeler ulikt?

– Denne forestillingen blir mottatt relativt likt i ulike deler av landet. Da er det andre forestillinger som jeg i større grad har opplevd at folk ulike deler av landet kan reagere noe forskjellig, medgir Sven Nordin som var på vei til Røros da vi var i kontrakt.

Strålende kritikker

«En mann ved navn Ove» har fått strålende kritikker.

VG gir terningkast 5 og skriver blant annet: «Sven Nordin har autoritet, personlighet, humor og suveren timing». Aftenposten gir også en femmer og bruker begrepet «hel ved». Dagbladet gir også fem og skriver «Gøyal gammel grinebiter» og at Sven Nordin briljerer. Dagsavisen, som også har gitt terningkast fem, skriver «stor skuespiller og stor komediant».