Medlemmene i Hysnes husflidslag trengte ikke lange betenkningstiden da ideen om et snekkerkurs for damer ble brakt på bane. De heiv seg rundt, fikk tak i lærer, og før de visste ordet av det, var deltakerlista fulltegnet.

Sissel Lein synes det er mye nytt å lære på kurset. Foto: Vigdis Schei

Kunnskap og resultat

Snart er siste kurskveld over, og resultatet er det ikke noe å si på. Fuglematere, spekefjøl, krakk, verktøykasse og vevskyttel er noen av produktene de seks damene kan ta med seg heim. Og en god del kunnskap om bruk av elektriske maskiner som bormaskin, båndsag, høvel, håndsag og pussemaskin. Det freses og bores og files og pusses. Litt støy blir det når maskinene settes i gang. Da er det greit med øreklokker. Åsmund Haugen går rundt og veileder der det trengs. Han er godt fornøyd med innsatsen til damene. Sjøl har han lang erfaring som møbelsnekker.

Her koser vi oss

Sigrid Fenstad fra Stadsbygd er en av kursdeltakerne. Glad som hun er i all slags håndarbeid, var dette midt i blinken for henne. Hun er i ferd med å legge siste hånd på verket. En fuglemater som skal friste småfuglene med godsaker i løpet av vinteren.

-Her koser vi oss alle mann, ja, rettere sagt, alle kvinner. De tre timene kurskvelden varer, går som en røyk. Konsentrasjon, nøyaktighet og ikke minst iver preger kveldene. Skikkelig artig, konstaterer Sigrid og har med seg de andre fem i den uttalelsen.

Her får Marit Lein hjelp av Sissel Lein, eller kanskje omvendt? Foto: Vigdis Schei

Et inspirerende miljø

Leder for Hysnes husflidslag er Gunn Nyborg. Det vervet har hun hatt et års tid nå. Gunn er opprinnelig orkdaling, men bor nå i Rissa. Hun skryter av det gode miljøet i husflidslaget.

-Vi lærer av hverandre. Vi inspirerer hverandre. Jeg gleder meg til stundene her ute. Og så finner vi på mye morsomt i lag. Om ikke så lenge skal vi på «studietur» til Steinkjer. Det blir garantert ikke kjedelig.

Et aktivt husflidslag

Cirka 40 medlemmer, derav to menn, er ivrig brukere av husflidslagets lokaler. I loftsetasjen står flere vevstoler til fri benyttelse. Og at disse blir flittig brukt, vitner de flotte påbegynte arbeidene om, enten det er et pledd, en løper eller ei rye. Daglig finner noen veien til vevstolene eller symaskinene. I første etasje holder den populære strikkekafeen til, og mange av de ferdige produktene havner i husflidslagets egen butikk. Der kan man få kjøpt varer av prima kvalitet.

Ingenting av det damene på snekkerkurset lager, havner i butikkhyllene.

-Nei, krakken her skal bli med heim, smiler Sissel Lein. En smule stolt.