Søndag 12. februar var dørene åpne hos Randi og Ragnar Hermstad. Tittelen på konserten var «Med cello`n og stemmen». Konserten var en del av Norsk Komponistforenings 100-års jubileum. I tillegg stod den på Indre Fosen kulturukes program.

Verdenspremiere

I åpen og vennlig atmosfære fikk de vel femti gjestene høre cellisten Marianne Baudouin Lie framføre fire verker, hvorav det ene hadde verdenspremiere. Som en del av sin doktorgrad har trondheimsmusikeren med lang merittliste, deriblant en nominasjon til Spellemannsprisen, fått skrevet verker som kombinerer stemme og solocello.

Et bredt musikalsk spekter

Ellen Lindquist er arkitekten bak Huskonsertene i Rissa. Hun bestreber seg på å presentere et vidt spekter av musikksjangrer på konsertene. Søndag fikk publikum lytte til cello og stemme som klangmateriale. I programmet stod det «celloen er det instrumentet som kanskje ligger nærmest stemmen, og stemmen skaper en uventet nærhet i uttrykket». Marianne Baudouin Lie fremførte musikk skrevet av Maja S. K. Ratkje, Eirik Hegdal, Lena Grenager og Ellen Lindquist.

Møte med mennesker

«Many Thousands Gone» heter Ellen Lindquists nye verk. Ideen til arbeidet fikk hun allerede for tre- fire år siden da hun som nyinnflyttet amerikaner begynte på norskkurs. Her møtte hun mennesker fra mange forskjellige land, og møtene gjorde inntrykk.

-Hvor fryktelig må det ikke være å flykte fra alt man har kjært. Hvor uendelig trist å forlate hjemlandet og hele tiden være redd for hva som skal skje med familien og med barna. Er det noe som er universelt, så er det at vi elsker våre barn og vil dem det beste. I dette stykket har jeg vevd sammen mange historier og flettet inn bruddstykker av den norske barnesangen «Jeg har ei tulle med øyne blå» og den amerikanske folkesangen fra slavetiden i USA «Many Thousands Gone».  Fortalte en engasjert komponist i det hun introduserte sitt verk.

Et stykke som beveget

Verdenspremieren på «Many Thousands Gone» rørte publikum. Den profesjonelle cellistens lek med strengene imponerte. Tematikken beveget. Det var såre undertoner og sterke kontraster i både sangen og musikken. Mange flyktninger hadde takket ja til å komme på konserten. Det satte både vertskap og komponist stor pris på.

-Og tenk så heldige vi er som har dyktige Ellen her i kommunen. Det her var en herlig opplevelse. Det er ikke hverdagskost med verdenspremiere i Rissa. Tusen takk! Sa Randi Nordgaard Hermstad som delte velfortjent applaus med sin ektemann Ragnar for gjestfritt å ha invitert til søndagskonsert med spennende samtidsmusikk på programmet. Tid til sosialt samvær ble et også over en kopp kaffe og deilige kaker. En fin arena for integrering.

Vårens program

Huskonsertene er liv laga. Våren 2017 vil by på spennende musikalske opplevelser. Argentinsk tango og folkemusikk på Fruene i Fjøset, Trondheim Blåsekvintett på Englegalleriet og folkemusikk på Helset gård. Louise Fontaine fra Grønland vil på Kvinnedagen vise «performance art».

At Ellen Lindquists arbeid med musikk og kultur blir lagt merke til og verdsatt, er det ingen tvil om. På hederskvelden for kultur og frivillighet som ble arrangert samme dag som huskonserten, ble hun tildelt tretti tusen kroner fra Rissa kommunes kulturfond.