En håndfull av landets beste profesjonelle musikere og dansere trosset sist lørdag vær og vind og krysset fjorden for å være sammen med 20 ungdommer i alderen 11 - 19 år fra hele Fosen, i regi av TalentLab Fosen.

Interkommunalt

TalentLab er et interkommunalt samarbeidsprosjekt mellom alle kulturskolene på Fosen. Prosjektleder Maria Norseth Garli forteller at ungdommene som deltar i prosjektet jobber frem mot en forestilling som skal på skoleturné i april neste år. Med seg på laget har de musiker Skjalg Raaen og danser Gøril Roesen.

– Hvilke skoler vil få besøk?

– Det er ikke helt spikret ennå. Rissa og Åfjord får besøk, i tillegg til at vi ser for oss noe i Bjugn- og Ørlandsregionen, sier Garli.

I helga hadde derimot samlingen en annen vri. Åtte håndplukkede mentorer jobbet en hel dag sammen med de unge talentene, med mål om å gi inspirasjon og motivasjon for videre utvikling.

– Det er et unikt, og etter min mening utrolig verdifullt, møte som finner sted her i dag, sier Garli. - Jeg tror ikke det er mange kulturskoler i landet som har gjennomført noe slikt tidligere.

I front

Rektor i Åfjord kulturskole, Tormod Gjersvold, kan nesten ikke tro at dette skjer.

– Det at vi våger å satse på en slik metode, å samle så mange sterke ressurser og dyktige folk, viser at vi mener alvor og at vi på Fosen har fremtidsrettede og spreke kulturskoler som tenker utenfor boksen. Disse mentorene reiser langveis fra og tar seg tid til å dele av sin kunnskap med våre ungdommer. Det sier noe om at det vi holder på med har noe for seg, mener Gjersvold.

– Vi er veldig stolte over at vi får til dette. Om vi tør å tenke at vi fortjener det beste, så får vi også til det beste. Hvorfor skal ikke vi være i front?

- Får leke med musikken

Siv Øyunn Kjenstad er en av dem som har reist langt for å være mentor. Kjenstad har et eget band, Øyunn, hvor hun også er låtskriver. Hun spiller også med Bugge Wesseltoft's New Conception of Jazz.

– Hvorfor takket du ja til å være mentor i dette prosjektet?

– Det var inspirerende å bli spurt om å være inspirator og å skulle inspirere noen. Det er kult å, forhåpentligvis, kunne gi noe til unge og interesserte folk, som vil utvikle seg og få input. Jeg så for meg at det kom til å bli en veldig morsom dag, noe det også har vært. Opplegget er bra og nødvendig for at disse ungdommer som vil det skal kunne utvikle seg. Det å bli plukket opp av slike type prosjekter, hvor man får leke med musikken og spille sammen med folk som vil det samme, og å møte profesjonelle utøvere som viser at det går an å drømme, er viktig. Det er noen ganger nødvendig å se at noe er mulig for å tørre å «gå for det», sier Kjenstad engasjert.

– Ganske luksus

En annen av mentorene, saksofonisten Hanna Paulsberg, kommer rett fra New York fra konserter sammen med Trondheim Jazzorkester og Chick Corea. Hun sier seg enig med sin kollega.

– Det er veldig fint at det finnes noe slikt som TalentLab, at unge folk som bor på små plasser får mulighet til å ha lærere som kan undervise de i musikk. Selv om det er dyktige musikklærere lokalt, er det viktig at de får møte unge folk som driver med musikk hver dag, det bør jo gi et inntrykk. Kanskje de tenker at «ja, kanskje det går an å få til dette her». Jeg er imponert over opplegget og initiativet. Det er ganske luksus for elvene, sier Paulsberg.

– Det er fantastisk at vi får så proffe lærere hit, og at det finnes et slikt tilbud i nærheten, sier Iris Abtahi. Andrea Grøtan Dahl (13) fra Bjugn stemmer i:

– TalentLab er et veldig fint tilbud.

Nye teknikker

Danseelevene Emma Leth-Olsen (14) og Mette Hagen Mandal (14) fra Bjugn, Inger Gilde (13) fra Ørland, Niklas Solberg (12) fra Åfjord og Solveig Bäckmark (12) fra Ørland synes alle det har vært en spennende dag.

– Det at vi får lære nye teknikker og jobbe med stiler vi vanligvis ikke jobber med, gjør at vi blir bedre også i «våre» stilarter, forteller de.

– Det er tydelig at dagen i dag har vært en positiv opplevelse for alle parter, og det er motiverende også for oss som organiserer TalentLab å se og høre alt som har foregått i dag. Nå tar vi med oss inspirasjonen videre inn i arbeidet med forestillinga vår, sier Maria Norseth Garli.

– Er det gode talenter å jobbe med i Fosen?

– Ja, det er det ingen tvil om. Jeg synes det er en ære å få jobbe med disse flinke ungdommene, avslutter Garli.