Det var under orgelklubben Ludvigs besøk i Ørland sist lørdag at de unge musikerne fikk skape et aldri så lite stykke musikkhistorie.

Pipebanken på Austrått

Et av stoppene under blåturen som endte på Fosen var i orgelpipebanken ved Austrått Gård. Her ventet organist Bernt Gjelvold på gjestene med et utvalg orgelpiper som fra 1831 til 1927 sørget for lyd i Alstadhaug kirke ved Levanger.

Kummerlig tilværelse på museumslager

Etter at orgelet ble plukket ned i 1927 ble det fraktet til Trøndelag folkemuseum på Sverresborg i Trondheim. Tanken var at orgelet skulle settes opp i ei kirke ved museet, men slik ble det ikke. I stedet fristet orgelet, nedplukket i alle sine deler, en heller kummerlig tilværelse.

Gjelvold forteller at det var historiker Daniel Johansen som bidro til at orgelet i oktober i fjor kunne fraktes fra Sverresborg og til Austrått.

Musebol og revehi

Da orgelet ble hentet fant man både musebol og revehi i de ulike delene, forteller Gjelvold. Nå er i alle fall det ærverdige instrumentet godt lagret i den nasjonale pipebanken på Fosen.

Før de unge medlemmene i orgelklubben Ludvig i Trondheim kom på besøk hadde Gjelvold funnet fram noen av de minste orgelpipene som i nesten hundre år bidro til musikk i Alstadhaug kirke.

Blir bare bedre med årene

Sammen med klubbens stifter og leder, kantor i Ilen menighet, David Scott Hamnes, fikk de unge orgelelevene utdelt hver sin orgelpipe. På tegn fra Gjelvold blåste de i tur og orden, og dermed tonet melodien «Måne og sol» av Egil Hovland ut i pipebankens lokale.

- Det er sånn at lyden fra orgelpiper bare blir bedre og bedre med årene, sier nylig pensjonert organist Bernt Gjelvold til Fosna-Folket.

Over 200 år gammelt

Gjelvold er sikker på at orgelet som i sin tid sto i Alstadhaug kirke er godt over 200 år gammelt. Det man vet er at det teknisk avanserte og store instrumentet ikke var nytt da det i 1831 ble montert i Alstadhaug kirke.

Så gjenstår å se om orgelpipene av god, gammel årgang får nytt liv i et kirkebygg. Sikkert er det i alle fall at blåturen for orgelklubbens unge medlemmer fikk et høydepunkt da de blåste seg inn i orgelmusikkhistorien nede i pipebanken på Austrått gård.