Det er NTNU Vitenskapsmuseet som har utført utgravingene ved den nye kampflybasen i Ørland, og under rundt 110 dekar med jord har de gjort mange spennende funn. Nå er prosjektet, som regnes som en av de største arkeologiske flateavdekkingene i Norge, ferdigstilt.

1500 gjenstandsfunn

Det melder Forsvarsbygg på sine hjemmesider.

Det siste spadestikket ble tatt for vel to uker siden. Utgravingene har resultert i funn som kan dateres helt tilbake til jernalder, yngre romertid og middelalderen.

Totalt er det snakk om rundt 10 000 spor og 1500 gjenstandsfunn, deriblant av denne lekebåten. Noen av disse gjenstandene har blitt stilt ut ved Vitenskapsmuseets lokaler i Trondheim. Arkeologene har også funnet 30 hus som fordeler seg over syv gårdstun.

Millionkontrakt

Forsvarsbyggs avtale med Vitenskapsmuseet har vært på 45 millioner kroner. På det meste har museet hatt 20 arkeologer i sving, i et arbeid som har pågått fra sommeren 2014.

Fortsatt vil imidlertid en mindre gruppe arkeologer jobbe videre med analyse og rapportering av funnene som er blitt gjort ved basen. Samlet skal både utgravingene og rapporteringa sørge for at kulturminnenes kildeverdi sikres for framtida.

Forsvarsbygg skriver på sine hjemmesider at de nå vil begynne å føre masser med matjord tilbake til utgravde områdene, som er leid ut som dyrka mark.