Der skal hun holde foredrag om gravfunn på Nes.

Foredrag

I jernalder og vikingtid bodde det mennesker i dette området som har satt mange spor etter seg. Birgitta Berglund har samlet stoff til et foredrag om emnet.

Hun skal også se nærmere på det godt bevarte hengesmykket fra Jørund Berg, som hun skalta med seg til Vitenskapsmuseet.

– Tilbakefører gjenstander

«Hun vil også tilbakeføre gjenstander fra stein-, bronse- og jernalderen som siden 1994 har vært utstilt på Mølnargården. Det er ikke få besøkende på Mølnargården som har sett disse klenodiene. Nå er det på tide å føre dem tilbake til Vitenskapsmuseet, som de har vært utlånt fra. Om de tomme montrene vil bli fylt opp av andre gjenstander fra Bjugns forhistorisk tid gjenstår å se, men dette er noe styret i Bjugn Bygdatun arbeider med», opplyses det om i ei utsendt pressemelding.

– Gravfunn

Om foredraget opplyser Birgitta Berglund:

«I Bjugn, på det store neset ut mot leia, er mennesker i yngre jernalder (cirka 570 - 1030 e.Kr.) gravlagt med smykker og annet utstyr som kommer langveis fra. Det er oppsiktsvekkende at så mange på gardene Nes, Steinvik og Tønnøl ble utstyrt på denne måten for ferden til dødsriket.

Hvor kom det fremmede utstyret fra og hvorfor har det hopet seg opp akkurat her? Samtidig vitner annet utstyr i gravene om kvinner og menn som har drevet åkerbruk, holdt husdyr og fisket.

I foredraget skal vi se nærmere på gravfunn fra de tre gardene og diskutere hvordan de kan brukes til å nærme oss de som levde her for over tusen år siden.»

Professor Birgitta Berglund. Foto: NTNU
Det gamle vikingsmykket som Jørund Berg fra Nes fant. Foto: Terje Dybvik