Historiene om Tuppeline og vennene hennes har sitt utspring ved Hovde Hønseri, som drives av Anja Hovdes ektemann Geir Yngve Hovde.

Utsolgt

Opptakten var behovet for et skilt, slik at gårdens eget utsalg skulle synes fra veien. Anja malte ei stor høne, som raskt fikk navnet Tuppeline. Hun skulle snart få et liv via første bok, utgitt for to år tilbake: «Tuppeline mister hjertet sitt».

Førsteopplagene av begge de to første bøkene er utsolgt, og selges nå i andre opplag. Samtidig ligger bok nummer fire rykende fersk fra trykken. Den har tittelen «Tuppeline møter veggen».

Som tidligere har Anja Hovde hatt grafiker Claudia A. Elguèzabal Jimènez, hun også bosatt på Ørlandet, til å legge siste finish på illustrasjonene. Grunnlaget har ligget i Anjas egne akvareller.

Fanpost

– Ja, dette har vært en eventyr så langt, og det ser ut som om det skal fortsette også. Det er alle de gode tilbakemeldingene som har gjort at jeg i det hele tatt begynte og fortsatt driver med dette, medgir Anja Hovde, og viser oss bunker med fanpost hun har fått.

– Det er så morsomt at både barn og voksne får så mye ut av de historiene jeg har laget. For barna eksiterer virkelig Tuppeline og de andre figurene. Vi har en god del som kommer hit til gården for å møte henne. Til å begynne med trodde jeg de ville se ei virkelig verpehøne, så jeg fikk ei hentet ut av fjøset. Det var imidlertid det som var malt på veggen som var Tuppeline for dem, smiler Hovde som synes er morsomt at det kommer så mange og vil «heimplassen» til det virksomme fjærkreet fra bøkene.

Hovedmålgruppen er barn i alderen tre til ni år.

Opplevelsessenter

Anja Hovde har et håp om at de en gang skal få til en form for opplevelsessenter ved gården, bygget på Tuppelines univers.

– Jeg holder foredrag både rettet mot barn og voksne. I framtida, hvis dette vokser seg enda større, hadde det vært fint å få til både en skrivestua for min egen del, og en form for senter hvor dette med foredrag og aktiviteter kunne vært lagt. Dette er enn så lenge på tankestadiet, medgir Anja Hovde.

Universalt

Gjennomgangstema i Tuppeline-bøkene er de universelle spørsmålene som blir berørt, tema som lett kan settes i en hverdagslig kontekst for leseren.

– Grunntanken fra starten av var at jeg også ønsket å berøre dilemmaer og sette ord på følelser som kanskje kan være litt vanskelige, forklarer Anja Hovde.

Lanseringen av den siste boka er lagt til Ørland Kultursenter siste helga i oktober. Tuppeline vil imidlertid være på banen før den tid. I forbindelse med Barnas dag ved Libra kjøpesenter på Brekstad førstkommende lørdag, blir det ulike aktiviteter knyttet til figuren. Selv om Tuppeline og Hovde Hønseri rent formelt er to adskilte virksomheter, har det sin smitteeffekt. 110.000 eggkartonger med Tuppeline-motiv er nå klare for markedet.

– Det er faktisk mange som har etterspurt akkurat dette, så nå har vi innfridd ønsket, sier Geir Yngve Hovde.

Eget forlag

I tillegg til at Anja Hovde både skriver og illustrerer, har hun nå etablert eget forlag.

– Det har vært en veldig bratt læringskurve, men det har samtidig vært veldig nyttig for meg selv. Jeg føler nå at jeg har fullstendig hånd om produktet, samtidig som er det opp til oss selv å få spredd bøkene så godt som mulig. Selv om bøkene er spredd rundt om i landet, har vi fortsatt en jobb å gjøre med å bli større både i Midt-Norge og Norge ellers. Iherdig arbeid har gjort at jeg har fått god spredning via Biblioteksentralen. Jeg har også lagt med merarbeid på å gjøre nettstedet mer profesjonelt, sier Hovde.

Bøkene er i bruk i barnehager og skoler både i og utenfor Fosen.

Mer i vente

Siste ord er verken sagt, sunget eller skrevet om Tuppeline. Flere bøker er i emning.

– Allerede før første bok var utgitt hadde jeg stoffet klart for flere utgivelser. Bok nummer fem er stort sett ferdig skrevet og illustrert, så den vil komme etter hvert, lover Anja Hovde som gjorde forfatterdrømmen til virkelighet.

110.000 eggkartonger med Tuppeline-motiv er nå klare for markedet. Geir Yngve Hovde med de 110.000 eggkartongene med Tuppeline-motiv, som nå er klare for markedet. Foto: Terje Dybvik
Anja og Geir Yngve Hovde under Åfjord Utopia i juni. Foto: Terje Dybvik
Historiene om Tuppeline og vennene hennes har sitt utspring ved Hovde Hønseri. Foto: Terje Dybvik