Mye er spiselig, men langt fra alt. Så før man tar beslutningen om å bedre et måltid med sopp som en ingrediens bør man forsikre seg om at det man har plukket er godt for mange.

Svimmelhet, forvirring og muskelrykninger

Som for eksempel rød fluesopp (Amanita muscaria), som er en pen sopp å se men som man ikke bør gomle i seg. Den inneholder giftstoffer i gruppen isoxazoler. De vanligste symptomene man kan få ved å spise rød fluesopp er, ifølge helsenorge.no, svimmelhet, forvirring og muskelrykninger. Kvalme, oppkast og magesmerter kan også forekomme og ved alvorlig forgiftning kan man få hallusinasjoner og kramper.

Spiste fluesopp og gikk berserk?

Store Norske Leksikon opplyser om at det ikke er belegg for at vikingenes berserkgang skyldtes inntak av rød fluesopp. Myten skal ha oppstått hos en svensk prest på 1700-tallet som hadde lest om fluesoppkultuser i Sibir, og prøvde å forklare det som sto i sagaene om berserkgang på bakgrunn av dette.

Den røde fluesoppen regner som en av de mest kjente giftige soppene i verden, selv om den ikke er så giftig som grønn og hvit fluesopp som er i samme familie.

Andrzej Sebastian Mironowicz far Trondheim fant disse to kjempestore steinsoppene under sopptur på Hindrem i Leksvik sist helg. Den ene var på 2 kilo, den andre på 2,5. Foto: Privat
Rød fluesopp. Foto: Terje Dybvik