De siste par ukene har gårdeier Karl Erik Sørensen hatt besøk av tre NTNU-studenter som møysommelig har målt og dokumentert hver eneste krik og krok av det gamle kårhuset hans på Grande i Ørland.

- Sjelden mulighet

Kårhuset befinner seg i såkalt rød støysone, og er for tiden ubebodd.

Arkitektstudent Trine Mathea Skjeltorp (25) og studenter i kulturminneforvaltning Tora Flovik Aune (25) og Torstein Lindheim (26) har blitt meget godt kjent med bygningen under arbeidet med å måle opp, tegne og dokumentere både byggestil, konstruksjon og materiell – for å nevne noe.

- Vi setter veldig stor pris på at vi får slippe til på denne måten. Det er en sjelden mulighet, sier studentene.

Skoleoppgave om Ørland

Arbeidet deres inngår i et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, Ørland kommune og Ørland kultursenter der totalt seks gårdeiere i Ørland har gitt rundt 20 studenter fritt spillerom til å ta husene deres nærmere i øyesyn.

Bakgrunnen for prosjektet er utbygginga av kampflybasen, som fører til at om lag 180 boliger skal innløses, og etter planen rives. I skoleoppgaven bes studentene vurdere hvorvidt noen av bolighusene kan flyttes, og senere gjenbrukes, ved hjelp av oppmåling og kartlegging.

- Hensikten er å dokumentere huset slik det står, men også å kunne gi en god referanse dersom huset skal flyttes på senere, forteller Skjeltorp.

Oppbevaring av lik

Underveis i feltarbeidet har de gjort flere interessante funn om Karl Eriks kårhus.

- Vi vet at mange av de eldste husene i dette området opprinnelig var ferdighus fra Rissa. Dette tror vi imidlertid er en bygning som ble brukt i Rissa, og deretter flyttet til Ørland en gang før 1899, forteller Tora.

De har også en mistanke om at et av rommene i huset har blitt brukt til oppbevaring av lik.

- Kulturhistorisk verdi

- Vi ser at særlig et av rommene er blitt svært påkostet, basert på listverk, vindu og maling. Dette rommet har heller ingen oppvarmingsmuligheter, som får oss til å tro at dette kan ha blitt brukt som ei likstue, sier Torstein og forteller at såkalte likstuer ble brukt til oppbevaring av døde mennesker før de ble gravlagt.

For gårdeier Karl Erik har det vært lærerikt å ha studentene på besøk, og han er overrasket over alt de har funnet ut om huset hans.

- Det har vært helt fantastisk. Det mest verdifulle for meg har vært bekreftelsen på at huset mitt har en kulturhistorisk verdi. Det er godt å få dokumentert, sier gårdeieren.