Ørland kommunestyre vedtok forrige torsdag å gi en tilleggsbevilgning pålydende 100 000 kroner til Stiftelsen Uthaugsgården i Ørland. Midlene tas fra disposisjonsfondet.

Går til drift

Tilleggsbevilgningen ble enstemmig vedtatt.

Daglig leder ved Uthaugsgården, Unn Lund Grøtan sier til Fosna-Folket at midlene er sårt tiltrengt.

- Jeg regnet med at vi kom til å få tilleggsbevilgningen. Uten disse midlene ville vi gått med underskudd, sier Grøtan.

Pengene går til drift av det kulturhistoriske museet.

- Vi har faste utgifter knyttet til drift på minst 300 000 kroner. Alt blir dessuten dyrere for hvert år som går, sier Grøtan som i likhet med resten av stiftelsen driver museet på dugnad.

Inn i samarbeidsorgan

I vedtaket om tilleggsbevilgning framgår det også at rådmann og ordfører oppfordres til å iverksette tidligere vedtak om å arbeide for å få Stiftelsen Uthaugsgården inn i organisasjonen Museene i Sør-Trøndelag (MiST).

MiST er et samarbeidsorgan som består av avdelingene Kystmuseet i Sør-Trøndelag, Orkla Industrimuseum, Museet Kystens Arv, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Ringve Museum Musikkhistoriske Samlinger med Rockheim, Trondheim Kunstmuseum, Trøndelag Folkemuseum/Sverresborg og Rørosmuseet.

Selskapet har et statlig og regionalt driftstilskudd på 90 til 100 millioner kroner.

Statlige penger

Ifølge Grøtan har det lenge vært et ønske fra museet å bli en del av organet.

- Vi har ventet på dette i 25 år. Ved å samordne oss med MiST blir både fagfolk, drift og vedlikehold ivaretatt med midler overført fra Kulturdepartementet. Men vi kan ikke søke om dette før det er gjort et kommunalt vedtak, sier Grøtan som nå håper at målet kan bli realisert.

Uthaugsgården ble bygd i cirka 1740 av eieren av Austrått, og senere solgt til Lund-familien i 1829. Kommunen overtok eiendommen med inventar på nittitallet.

Museet består av en hovedbygning med om lag 40 rom, og regnes som Norges største autentiske museum.