28 år gamle Marlene Kløften fra Opphaug har en hobby som krever utstyr, tid og en god dose med tålmodighet. For ti år siden begynte hun for fullt å lage figurer og bruksgjenstander av keramikk.

- Bestandig likt det

Marlene Kløften kommer fra Opphaug i Ørland. Interessen for å lage noe med leire har alltid vært der, helt siden hun var liten.

- Det er vanskelig å si når eller hvorfor jeg startet, for jeg har bestandig likt å holde på med leire. Da jeg var liten gravde jeg opp leire i grøfta og lagde skulpturer av det i dukkestua, ler Kløften.

Selger kunsten sin

I 2006 startet hun på folkehøgskole i Skogn på ei linje som het «keramikk og glass». Det var da hun begynte ordentlig å lage keramikk. Nå er Kløften med i et butikkollektiv i Trondheim der hun selger kunsten sin. Hun påpeker at hun ikke går i overskudd, bare litt mindre i minus enn før.

- Vi er 15 faste som lager ting og selger det i butikken. Den heter Prydbutikken og ligger på Bakklandet. Vi bytter på å jobbe der og deler på utgiftene, forteller Marlene Kløften.

I tillegg selger hun til privatpersoner som kontakter henne, julemesse i Austrått og en butikk i Stavanger.

Hobby som koster

Kløften informerer om at det er en hobby som koster litt. Selve leira er rimelig, men utstyr og lokale kan være vanskelig å få til. Selv har 28-åringen plass hjemme til foreldrene på Opphaug der hun kan produsere keramikken sin.

- Jeg har ikke så mye utstyr i Trondheim, så jeg lager mest når jeg er på hjemstedet. Har det ikke vært for mamma og pappa har jeg ikke kunne holdt på med det, sier ørlendingen.

Hun påpeker at det er ikke en hobby hun kan leve av, så i tillegg til keramikken hun lager, arbeider hun med innkjøp og lager for Tine. Å leve av hobbyen sin er uansett ikke noe hun ønsker.

- Da blir jeg avhengig av å lage noe konstant, og kan ikke kose meg med det. Jeg tror ikke det har vært like artig å levd av det. Det gir meg mer som en hobby, sier Kløften.

Hjemmelagde produkter

Ørlendingen lager mest bruksgjenstander, men også pyntegjenstander. Det hender hun får forespørsel fra folk, og hun får inntrykk av at de liker produktene hennes.

- Men smaken er som baken. Det noen synes er fint, kan andre ha en helt annen mening om. Jeg har fått positive tilbakemeldinger så langt i hvert fall, de tør vel ikke å si noe annet, spøker Kløften.

Hun legger til at hun tror hjemmelagde produkter har blitt mer populært og at folk er mer opptatt av å handle lokalt.

Ikke for alle

Kløften kjenner ikke mange som driver med keramikk. Hun tror det kan være en hobby som en del har likt, bare de har fått prøvd. Utfordringen er nok utstyr, lokalet og tålmodighet.

- Jeg har prøvd å få med søstra mi, men hun syntes ikke det var noe artig, sier Marlene Kløften latterfullt.

Ørlendingen lager både pynte- og bruksgjenstander