Under navnet Galleri Stranda 13, som også er adressen deres på Uthaug i Ørland, ønsker Brit Hauger og Kjell Hauger Moen velkommen til kunsthage-event fra 14 til 17. juli.

Paret, som la bylivet i Trondheim bak seg etter at de kjøpte eiendommen på Uthaug for to år siden, har begge interesse for kunst og kultur. Nå har de alliert seg med både lokale og tilreisende med samme interesse, og i sum kan de presentere et program som favner vidt.

Kortreiste medhjelpere

- Gunn Røstad og Arnstein Mikkelhaug er medarrangører, understreker de to. Mens sola står høyt på himmelen er de opptatt av å få ting på plass til det spesielle kulturarrangementet. Kafébord og ditto stoler, innkjøpt fra et konkursbo i Trondheim, er plassert flere steder i hagen. Scene er ferdig rigget, med lydanlegg fra nærliggende Gammelgården. Når det går mot neste helg så vil Solvang Gård innta kjøkkenet i det lille steinhuset for å tilberede kortreiste delikatesser.

- Positivt

- Vi har møtt et positivt lokalsamfunn, forteller Brit og Kjell. Det vises også på programmet for de fire dagene de åpner eiendommen for besøkende. Tanja Vean, bosatt på Uthaug, og Aud Lilleengen, skal begge vise bildende kunst, og får også anledning til å male i egne atelier i kunsthagen. Fra Storfosna kommer dukkemaker Irina Moen for å vise sine spesielle figurer.

Musikk og poesi

Musikk blir det også i rikt monn. Torsdag, under åpningen, går ørlendingene Leif «Spoon» Skei og Svein Lilleengen på scenen og byr på en kombinasjon av saksofon og poesi. Fredag er Tore- Jarl Bråten fra Sandefjord klar med klassisk gitar. Duoen Camilla Do Hoang Yen og Eskil Dante, begge musikkstudenter i London, varter opp med sang, gitar og tangenter lørdag.

Fra Bergen kommer kunstnerne Karin Flatøy Svarstad og Norvald Hembre med henholdsvis ull/filt og kermaikk.

- Mer enn sol

- Vi må utnytte denne hagen til mer enn å sole oss, forklarer Brit og Kjell om at de åpner hagen på denne måten. Da de kjøpte Stranda 13 kom de til en eiendom der det er lagt ned et enormt arbeid med å skape en hage som har en rekke små bygg og intime plasser. Stedets nye eiere legger ikke skjul på at det er med en viss ærbødighet de har overtatt Stranda 13 på Uthaug.

- Er et prosjekt

- Nå prøver vi for å se om det er interesse for dette. For oss er dette et prosjekt, og om vi går i null økonomisk så kanskje vi kan gjenta det til neste sommer, sier Brit Hauger og Kjell Hauger Moen. For ordens skyld legger vi til at det ikke koster noe som helst å besøke kunsthage-arrangementet, med mindre man lar seg friste til å kjøpe et kunstverk eller kortreiste delikatesser.

Den russisk-norske dukkemakeren Irina Moen fra Storfosna viser fram noen av sine fantasifulle skapninger. Foto: Skjalg Ledang