Ferskt beite frister elg, hjort og rådyr ut i åpent lende, mange steder nært opptil offentlig vei.

Elveng

Det er med andre ord all grunn til å kjøre med aktsomhet, da hjortedyr har det med å krysse veibanen når man minst venter det.

De to ungdyrene på bildene, ble foreviget ved fylkesvei 710 på Elveng i Bjugn sent torsdag kveld denne uka.

Jaget bort

Først gresset de stille og rolig, før de barket sammen. Denne adferden kan være utrykk for en form for frustrasjon, ifølge Wikipedia. For etter å ha vært med mora i ett års tid, blir kalvene jager bort av mora. Hun gjør seg da klar til ny kalving. Disse ettåringene blir ofte «frustrerte» og kan ha uberegnelig atferd, og ikke sjelden medfører dette også trafikkulykker, ifølge samme kilde.

– Kan gå på livet løs

Seniorforsker Erling Johan Solberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim har elg som ett av sine spesialfelt. Han bekrefter overfor Fosna-Folket at det man ser av slåssing mellom unge elger på denne tida av året, ofte er et uttrykk for frustrasjon.

– Slåssing mellom voksne elgokser på høsten er en helt annen sak. Da kan det ende med at den ene tar livet av den andre. Vi finner årlig elgokser som mest trolig har omkommet som følge av kamp men andre okser.

– Søsken?

– To unge dyr som vandrer sammen vil som oftest være søsken forlatt av mora?

– Ofte vil det være det. Men det hender seg også at unge dyr som ikke er søsken søker sammen og holder sammen ei tid, sier Erling Johan Solberg.