Svært mange mennesker er i en situasjon hvor de må spise den maten andre velger for dem. Kokkene Inge Johnsen og Åge Frønes har begge utmerket seg nasjonalt for når det gjelder matomsorg.

Seminar om kosthold

Under valgkampen var Inge Johnsen, som er kokk på Liantunet vertskap for et seminar om eldres kosthold som ble arrangert av Forbrukerrådet og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, under overskriften «Hvordan gi eldre appetitt på livet?».

Appetitt på livet

Bakgrunnen for dette er tall fra Helsedirektoratet som viser at 20–60 prosent av eldre brukere av kommunens tjenester er underernærte eller feilernærte.

Eldre brukere av pleie-og omsorgstjenester ikke bare fortjener, men har rett til et mat-og måltidstilbud som gir appetitt på livet. Dette er et ansvar som hviler aller tyngst på kommunene.

Faglig stolthet

Også en annen Fosen-kokk har utmerket seg når det gjelder matomsorg, Åge Frønes ved Åfjord helsesenter som tok helsesenteret langt i konkurransen Det gylne måltidsøyeblikk. Vi trenger kokker som går foran og viser vei slik som fosningene Inge Johnsen og Åge Frønes, mener Roger Helde, regiondirektør i Forbrukerrådet.

- Inge og Åge er skjønt enig om hvor viktig god matomsorg for eldre er også når de kommer på institusjon. I tillegg setter begge brukeren i sentrum, sier Helde.

Nasjonal oppmerksomhet

Begge kokkene har fått nasjonal oppmerksomhet for sitt engasjement.

- I påska ga vi blomster til Inge, og vi har tidligere laget en film fra Åfjord helsesenter hvor Frønes er kjøkkensjef som et eksempel på sykehjem med god matomsorg, sier Helde.

Inge Johnsen mottok onsdag blomster fra Forbrukerrådet ved regiondirektør Roger Helde or sitt engasjement for matomsorg og gode måltider til eldre.