Det er Kurt Haukaas på Heimdal som har bidratt med bilde og viten om Hepsø:

90 år i fjor

Nevnes familienavnet Hepsø fra Osen-Sandviksberget,settes det som regel i sammenheng med båter og fiskeri. Selv om det er flere med navnet Hepsø fra denne vakre kystbygda, er ikke alle med dette navnet i slekt med hverandre, selv om de fleste med Hepsø i etternavnet er involvert med båt eller i fiskerivirksomhet.

Det største og eldste av rederiene i dette området er Peter Hepsø rederi AS. Rederiet kunne i 2007 feire 90 års jubileum, men som for de fleste slike foretak, hadde også de sin spede oppstart – året var 1917.

Hepsøya

På den lille øya Hepsøya som ligger ut mot storhavet på Bjørnørkysten, vokste det opp fire virksomme brødre. Peter og Meier var de to eldste, de to yngste var Trygve og Lars. Alle var de sønner av Olaus Hoffstaddal fra Roan. Han tok forøvrig etter hvert etternavnet Hepsø - etter navnet på øya de bodde på. De fleste i familien Hepsø flyttet inn til fastlandet etter hvert. Det meste var mer lettvint inne på fastlandet, samt at havneforholdene var mye bedre enn ute på Hepsøya.

Gert Arvik

Olaus var en driftig familiefar som tidlig lærte opp sønnene sine på havet og med kunsten å drive godt fiske med enkle redskaper. Brødrene Peter og Meier gikk gradene fra en selveid halvfjærrømming, via en listerbåt til de i 1917 tok sjansen på å bestille en 52 fot lant kutter med en to-sylindret 36 hk Alpha-motor av den kjente båtbygger Gert Arvik i Brandsfjorden. Nybåten fikk navnet Hepsøy og den ble fiskerimerket ST – 32 – O.

Prisen ble hele 50.000 kroner. Det var utrolig mye penger i 1917.

Storfangst

Etter at bruk var tatt om bord gikk første turen til det rike sildefisket som foregikk ved Halten på den tiden. De fisket så bra fra starten av, at etter kort tid fikk de råd til å kjøpe seg ei helt ny seinot. I et av de første kastene med den nye seinota fikk de en storfangst på hele 70.00 kilo.

Skuta Hepsøy ble senere forlengt til 62 fot. Dessuten ble Alpha-motoren utskiftet med soliditeten selv av fremdriftsmotorer på den tiden - en èn-sylindret 50 hk Wickmann.

Nygårdsvollbåt

En stund før 2.verdenskrig brøt ut, fikk brødrene Peter og Meier tilslaget på 60-fotingen Kåre I som var til tvangssalg på Frøya. Kåre I var bygd på Vestnes i 1917.

De to yngste brødrene hadde også kommet godt i gang med fiskeri, og de hadde tatt sjansen på å bestille en 60-foting ved Brastad båtbyggeri på Vestnes. Nybåten deres var en såkalt ”Nygårdsvollbåt”, det vil si at Den norske stat bidro med en gunstig finansiering.

Nybåten fikk navnet Folla I. Den skal jeg komme tilbake til i fortsettelsen i skrivingen min om Hepsø-rederiet og alle deres båter i rederiets 90 år lange historie.

MS HEPSØ: Hepsø-brødrene Peter og Meier sin første større skute var kutteren Hepsøy. Den var bygd i 1917 i Brandsfjorden av den kjente båtbyggeren Gert Arvik. Hepsøy, som hadde fiskerimerket ST-32 –O, er her fotografert ved kai i Kristiansund under storsildefisket som foregikk på feltene utenfor Kristiansund.