I 2010 ble det gitt konsesjon til fire vindkraftanlegg og tilhørende nett på Fosen. Anleggene ble påklaget av et stort antall organisasjoner og privatpersoner og er fortsatt til klagebehandling. Olje- og energidepartementet har meddelt at et endelig vedtak vil bli fattet i løpet av 2012. Forum for Natur og Friluftsliv Sør-Trøndelag (FNF ST), som er et samarbeidsnettverk for naturvern- og friluftsorganisasjoner var en av de som sendte inn klage for to år siden. Nå sender de inn en komplementering til klagen de sendte for to år siden.

- Det har dukket opp en del ny informasjon som må ligge til grunn når et vedtak skal fattes, sier Staffan Sandberg som er fylkeskoordinator for FNF ST. Blant annet var det et argument for å gi konsesjon for to år siden at Midt-Norge slet med strømmangel under kalde, tørre vintre. Siden vedtaket ble fattet har man gitt konsesjon til kraftlinjer som skal øke overføringsevnen, slik at det ikke lenger vil være noe problem med strømmangel i Midt-Norge. I tillegg har man også satt i gang omfattende energieffektiviseringstiltak som nesten frigjør like mye strøm som vindkraftanleggene vil produsere.

FNF peker også på at ny kunnskap har gjort at vi nå vet at det er større konflikter med fuglelivet enn hva man trudde for to år siden. Blant annet har Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) publisert nye resultater fra sitt forskningsprosjekt om hvordan fugler påvirkes av vindkraftanlegget på Smøla.

- Havørnen har hatt en positiv bestandsutvikling i hele Norge, inklusive i Smøla kommune, sier Staffan Sandberg, men i og rundt vindkraftanlegget har det vært en nedgang.  I NVE sitt vedtak fra 2010 står det at smålom ikke er utsatt for kollisjoner på grunn av at man ikke har funnet noen drept smålom i Smøla vindkraftanlegg. Smålom kan likevel være skadelidende ved vindkraftanlegget, for i NINAs rapport fra desember 2010 skriver man at man heller ikke har funnet noen levende smålom i området. Det tyder på at smålom enten ikke bruker vindkraftområdet på Smøla naturlig, eller at de har blitt skremt vekk da turbinene kom. I tillegg har man antatt at hubro ikke bruker vindkraftområdene på Fosen i noen særlig grad fordi det er for lang avstand til sine reir. Samme antakelse gjorde man i Snillfjord, der det er samme avstand mellom planlagte anlegg og hubrolokaliteter. Da Norsk Ornitologisk Forening utstyrte en hubro med radiosender, oppdaget man at antakelsen ikke stemte. FNF ønsker et godt kunnskapsgrunnlag, og at disse nye momentene må legges til grunn i vurderingen om hvorvidt det skal gis konsesjon til et stort vindkraftanlegg på Fosen.