Natt til 9. april 1940 gikk den tidligere hvalfangstskuta «Pol III» nøytralitetsvakt ved Færder i ytre Oslofjord. Like før midnatt den 8. april oppdaget mannskapet at «Blücher» og flere andre tyske krigsskip var på tur inn Oslofjorden. Det ble slått alarm, og skipssjef Leif Welding Olsen og mannskapet på «Pol III» gjorde et tappert forsøk på å stoppe inntrengerne, uten å lykkes. Tyskerne skjøt mot «Pol III», noe som resulterte i at skipssjefen ble såret. Han døde etter kort tid av stort blodtap.

Varslet Oscarsborg festning

- Takket være «Pol III» ble Oscarsborg festning varslet om hva som var i ferd med å skje. Dermed greide de å senke Blücher, noe som førte til at kongen, stortinget og regjeringen greide å flykte før tyskerne inntok Oslo. Skipssjefen på Pol III var den første nordmannen som falt i kamp mot tyskerne den 9. april 1940, forteller marinehistoriker Olaf T. Engvig.

Ble hogd opp

I 2011 ble «Pol III» hogd opp i Stokksund i Åfjord. Før det skjedde hadde Engvig forsøkt å få skuta berget, men ingen viste stor nok interesse til at det lot seg gjøre.

- Da tok jeg kontakt med huggeriet og ba om at de skulle skjære ut baugen for meg. Det kostet meg 20 000 kroner. Da det ble kjent at jeg var i besittelse av baugen var det mange på Østlandet som ville ha den. Men jeg ville ikke selge den for jeg hadde lovet den bort til Rissa kommune. Jeg mener baugen har en stor symbolsk verdi når vi vet hva som skjedde ved Færder for 75 år siden, sier Engvig.

Kommunen har overtatt

Nå har Rissa kommune overtatt ansvaret for den historiske baugen, og i dag ble den fraktet fra industriområdet på Kvithyll og ut til Hysnes hvor den skal bli en viktig del av et invasjonsmonument. Opprinnelig var planen at monumentet skulle stå ferdig til 75-årsdagen for angrepet på Norge, men slik ble det ikke.

- I disse dager blir det snakket og skrevet mye om krigen og invasjonen i 1940. Snart blir fjernsynsskjermene svarte og avisene er brukt til opptenning. Da er det lett å glemme. Norge har ikke greid å få til noe invasjonsmonument etter 75 år. Får vi til et slikt monument på Hysnes vil folk kunne minnes invasjonen. Dette skal bli et nasjonalt minnesmerke om invasjonen, krigen og okkupasjonen av Norge, forteller Engvig.

Markering neste år

Harald Fagervold er valgt av formannskapet i Rissa til å ha ansvar for invasjonsmonumentet på Hysnes.

- Baugen av «Pol III» skal settes ved kanonstilling 3 på Hysnes, og det skal ordnes et lite parkanlegg på området. Monumentet skal lyssettes, og det skal kunne sees fra fjorden. Vi skal ha en skikkelig markering 9. april neste år. Da er det ikke noen andre krigsmarkeringer, og det vil være letter å få prominente gjester til Hysnes, sier Fagervold og legger til at uten Engvigs innsats ville det ikke blitt noe monument på Hysnes.

Olaf T. Engvig er glad over at baugen fra Pol III får fast plass på Hysnes.
Pol III i godt selskap på Kvithyll.
Pol III har en ærerik historie.