I følge rådmann i Roan, Roy Bjarne Hemmingsen, skal de ha blitt forespeilet at svaret fra departementet skal foreligge før året er omme.

– Det vil vel i praksis si at vi kan vente et svar like oppunder jul, sier Hemmingsen. Han sier at saken nå er videresendt fra fylkesmannen til departementet.

Rolig komiteleder

Terje By har ledet navnekomiteen ti Åfjord kommune. Ikke overraskende kom komiteen til den konklusjon at Åfjord burde være det foretrukne navnet.

– Vi i navnekomiteen har sagt vårt. Vårt standpunkt er Åfjord. I Roan mener de noe annet, og det får vi bare forholde oss til. Hvor det ender er det ikke mulig å spå. Det ligger i departementets hender nå, sier By.

Roans rådmann tillater seg å være optimistisk på vegne av det alternativet som politikerne i Roan har stilt seg bak, nemlig Bjørnør. I siste runde var det tre forslag som var med. Det var Bjørnør, Åfjord og Nord-Fosen.

Ikke Nord-Fosen

Det siste er ikke Hemmingsen særlig begeistret for. Han viser til vedtaket i fellesnemnda der Bjørnør, med en stemmes overvekt, ble valgt.

– Nord-Fosen er en administrativ betegnelse for Fosen fra Brekstad til Osen. Det til forskjell fra øyene Hitra og Frøya som omtales som Sør-Fosen. Nord-Fosen er det dårligste alternativet, sier Hemmingsen.

By peker på at fordelinga av befolkninga i den nye kommunen. Eter sammenslåinga vil to tredeler av befolkninga komme fra det som i dag er Åfjord. Når det gjelder kjøttvekta er det derfor dette alternativet som veier tyngst.

– Jeg har ikke inntrykk av at folk fra Stoksund har noe imot at det blir Åfjord, sier By.

Navnehistoria

Pensjonert lærer og lokalhistoriker Eivind Bremnes har ikke gjort seg opp noen mening om hvilket navn som skal nevnes. Bremnes kommer opprinnelig fra Roan, arbeidet i ei tid etter fullført lærerskole i Åfjord før han ble lærer på øya Storfosna i Ørland kommune. Etter hvert ble han rektor ved nybygde Grande/Garten skole i Ørland. I dag bor han på Garten, men har fremdeles kontakt med gamle trakter. Han har gjort flere saker for Fosna-Folket som handler om hendelser i distriktet han vokste opp. Det var blant annet han som tipset lokalavisa om at Stoltenberg har aner fra gamle Bjørnør. Men navnevalget vil han altså ikke ha noen mening om.

– Nei, dette legger jeg meg ikke noe borti, sier Bremnes.

Prestegårder

Bremnes peker på det faktum at både Bjørnør og Åfjord kommer fra navnet på gamle prestegårder.

– Navnet Bjørnør er en gård som ble nedlagt for 400 år sia. Dagens Roan er en flertallsform som kommer fra navnet på gårdene Utro og Innro. Gården Bjørnør ble slått sammen med Innro og Bjørnør ble tatt i bruk som områdenavn. Det er på samme måte som Storfosen gav navn til hele Fosen, påpeker Bremnes.

Bjørnør er kjent fra Ola Tryggvasons saga. Han landet i Bjørnør da han var på veg nordover for å innføre kristendommen i Hålogaland. Da han kom til Bjørnør, fikk han vite at Tore Hund med flere hadde samlet en hær mot ham. Han ville kristne folket i Bjørnør også, og der fikk han motbør av en mann som het Raudar. Han var av ætta til mørejarlene. Fosen var på den tida ikke en del av Trøndelag, men hørte til under mørejarlenes område.

Bjørnør er altså et veldig gammelt navn, og det er mye som tyder på at det var et senter der prestegården som het Bjørnør nå ligger.

En fjord

Å var på samme vise prestegården i Åfjord.

¬– Navnet på prestegården smittet over på Fjorden, som i sin tur ble navn på hele kommunen, sier Bremnes.

Ulempen med navnet Bjørnør er at det også omfatter det som i dag er Osen kommune.

Bremnes har også merket seg at det har vært på tale å ta i bruk Fosen som en del av navnet. Da Rissa og Leksvik slo seg sammen, var det på tale å kalle kommunen Fosen, men det strandet på at den bare dekker bare en mindre del av Fosenhalvøya. Dermed ble Indre-Fosen navnet.

På den annen side er det det et pluss for Bjørnør-alternativet at en del av Åfjord kommune har tilhørt Bjørnør. Stoksund var en av de tre kommunene som ble skilt ut av gamle Bjørnør. Fremdeles dekker Bjørnør historielag Stoksund.

– Det er det samme hvilken finger en skjærer seg i. Det er mye følelser forbundet med dette. Uansett hvilket navn som blir valgt, vil det bli vanskelig, sier Bremnes.