- Jeg vil berømme administrasjonen som har fått denne saken til å skyte fart etter at politikerne tok til ordet for å løse situasjonen rundt boligfeltet, sider vara-ordførere Finn Olav Odde (Sp) til formannskapet i Ørland kommune.

Formannskapet rådet kommunestyret til å kjøpe boligfeltet for 2,6 milloner kroner og bevilge 900 000 kroner til å ferdigstille området.

Kommunestyret slo til senere samme dag.

Halvveis

Administrasjonen skriver i saksframlegget til lokalpolitikerne at det ikke lenger er flere kommunale boligtomter igjen på Uthaug siden Kottemyra boligområde er ferdig solgt.

Formannskapet drøftet saken i mars i år, og ba administrasjonen utrede mulig kjøp av de resterende tomtene i det private boligfeltet Utstrand.

Feltet er rundt halvveis utbygd, og med dagens regulering er det 23 usolgte boligtomter som ikke er solgt.

Konkurs

Arbeidet med boligfeltet på Utstrand begynte på tidlig 2000-tallet. Utbyggeren gikk konkurs, og Bjugn sparebank har i dag pant på tomtene.

- Ørland kommune har gjentatte ganger og over tid blitt kontaktet av beboere i Utstrand boligområde, som har hatt utfordringer med at feltet har hatt uklare eier/ansvarsforhold, og har derfor ikke fått ferdigstilt området, skriver rådmannen i sitt saksframlegg til politikerne.

Sist vinter skal det blant annet ha vært usikkerhet om hvem som har ansvaret for brøyting av adkomstveier inne i boligområdet.

Større tomter

Marit Sletten spør administrasjonen om det er etterspørsel etter den typen boligtomter som eksisterer i boligfeltet i dag ettersom utbyggeren gikk konkurs med mange usolgte tomter.

- Vi tror det er en mulighet for salg. Vi må se på om vi skal omregulere tomtene så de blir litt større. Dersom vi skal gjøre det arbeidet og legge ressurser i det, må vi først få tak på området, sier assisterende rådmann Arnfinn Brasø.

Formannskapet i diskusjon. Politikerne synes det er viktig å ha kommunale boligtomter i alle de store grendene i kommunen. Foto: Jakob Ellingsen

Tomtepriser

Politikerne i formannskapet var tydelige på at kommunen må få igjen investeringen de nå gjør i boligfeltet. De diskuterte derfor prissetting og hvilken strategi kommunen bør legge opp til for å få igjen pengene de nå legger ned på Utstrand.

- Desto lavere pris på tomtene, jo tidligere kan vi regne med at kommunen får tilbake investeringen. Jeg ønsker en lavere pris på boligtomtene på Uthaug enn foreksempel på Hovde Sør, men en pris som gjør at kommunen også ikke selger seg for billig, sier Knut Ring (Ap).

- Det kan hende vi ender opp med færre tomter etter administrasjonen ser på hvordan feltet ser ut. I dag er det 23 tomter, det kan hende vi ender opp med 18 tomter. Vi må se på prisene når de nye planene foreligger, sier Bjørnar Dahlberg (Frp).

Enstemmig

Kommunestyret var enige i formannskapets vurderinger om boligfeltet, og gikk enstemmig inn for å ta opp totalt 3,5 millioner kroner i lån for å kjøpe boligfeltet.

- Jeg tror det er viktig at vi har fått en løsning på boligfeltet nå, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) til et samlet kommunestyre.