- Støyjuryen vurderer at Jan Tore Sanners ansvarområde har levert de største nye truslene mot nordmenns støyvern i 2016, og tildeler ham derfor prisen Årets Støysnegle 2017. Det skal minne ham om at et robust samfunn opprettholder et robust vern mot støyforurensing, heter det i juryens begrunnelse for tildelingen av Årets støysnegle.

Åpnet for bygging i rød støysone

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har det overordnete ansvaret for plan- og bygningsloven, der retningslinjene for støy inngår.

Sist vinter åpnet Sanners departement for boligbygging i rød støysone. Det har ført til at flere kommuner lanserer planer om boligbygging i de røde støy sonene.

- Disse områdene ble tidligere ansett uegnet for boliger, til glede for eiendomsbesittere og til ulempe for den befolkning som kommer til å bo der, skriver foreningen mot støy.

14 milliarder

I desember kunngjorde Statistisk Sentralbyrå at antall støyplagete i Norge nå nærmer seg 2 millioner nordmenn. Det er en økning i forhold til den nasjonale målsettingen til hvor mye støyplagene i landet skal reduseres.

-Støy fører til sykdom og forkorter i en del tilfelle folks liv. En rapport fra Folkehelseinstituttet anslår årlige samfunnskostnader som følge av støy å være 14 milliarder kroner, skriver Norsk forening mot støy i pressemeldingen der de avslører at Sanner får prisen som årets støysnegle.

-En riktig anvendelse av plan- og bygningsloven vil kunne være den viktigste loven for norsk folkehelse. Det har ikke skjedd under Sanners regime, tordner foreningen mot støy.