I morgen kommer helt sikkert mange til å komme en time for seint til avtaler de har gjort. Og det skyldes at de har glemt å stille klokka. Klokka 02.00 i natt skal den stilles fram til 03.00.

I nord og i sør

De fleste industrialiserte land på de nordligste breddegradene bruker sommertid i månedene fra mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.

Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjeldnere sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året.

Ikke på Island

I Europa er det nå bare Island som ikke justerer klokka for sommertid. I Norge og de fleste andre land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. Det nøyaktige klokkeslettet klokka stilles fram og tilbake varierer med noen timer mellom ulike land.

Energisparing

Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger ved å bruke ekstra belysning.

I den senere tid har energisparingen fått mindre betydning i industrialiserte land. Noen studier fra blant annet USA og Australia antyder at energiforbruket heller går opp på grunn av sommertid. De skyldes at folk bruker energi på å kjøle ned boligene sine.

Benjamin Franklin

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig.

Den 29. oktober skal klokka stilles tilbake, og vi har normaltid igjen.