Naturvernforbundet, Årjel Fovsen Sitji og Fosen For Folket, har gått sammen for å demonstrere mot oppstarten av vindpark-utbyggingen på Storheia lørdag. I første omgang ønsker de å utsette byggestarten.

- Det kom meldinger om at de skulle starte opp i midten av august. Statkraft må i likhet med oss andre ha alle formaliteter i orden, og det har de ikke. Derfor vil vi vise styrke, sier Kjell Derås i Naturvernforbundet til Fosna-Folket.

Mener urbefolkning lider

Derås og medarrangøren mener utbygginger går imot internasjonaler regler og konvensjoner for urbefolkning, og endringene i Naturmangfoldsloven paragraf 14 som blant annet sier at det skal "legges tilbørlig vekt på hensynet til naturgrunnlaget for samisk kultur."

- På Storheia er det vinterbeite for reinen. At dette nå vil forsvinne kan føre til at den sørsamiske tradisjonen dør ut på Fosen, mener Derås.

- De har ikke gjort de nødvendige formalitetene og dette finner vi oss ikke i.

Ifølge arrangement-gruppen på Facebook samarbeider Naturvernforbundet og den sørsamiske reindrifta om å stoppe utbygginga gjennom rettslige prosesser.

Demonstrasjon og fjelltur

Neste lørdag skal de tre arrangørene stå sammen på parkeringsplassen for så å gå opp til Austdalsbrotet.

- På parkeringsplassen vil det være appeller og opplegg for alle, slik at også blant annet rullestolbrukere kan bli med.

Derås håper at demonstrasjonen vil vekke nasjonal og internasjonalt engasjement.

- Dette er ikke en liten lokal fillesak. Man gjør det største naturskadeomfanget i Norge noensinne.

Har alt i orden

Torbjørn Steen i Fosen Vind respekterer at representantene vil samles for en demonstrasjon, men mener at alt er i orden fra deres kant.

- Vi har forståelse for at reindriftsnæringen, Naturvernforbundet og andre motstandere er frustrerte. Myndighetene har gitt oss tillatelse etter en lang og omfattende prosess, og vi har alle nødvendige tillatelser er i orden, sier Steen.

Ifølge Steen er Fosen Vind opptatt av å ha en god dialog med reindriftsnæringen, og sier de har inngått avtale med flere reindriftsutøvere berørt av Roan vindpark om tiltak under byggeperioden.

- Vi respekterer at det demonstreres på Storheia for å vise motstand. Vi har alle nødvendige tillatelser i orden etter en lang prosess. Vi vil ønske alle deltagerne en fin dag på Storheia.

Kjell Derås i Naturvernforbundet Foto: privat
Torbjørn Steen i Fosen Vind Foto: Per Thrana