I fjor begynte arbeidet med et kurs i restaurering av vinduer. Da tok de ut de gamle vinduene og begynte fjerne bordkledning.

Kurset gikk over ei helg og hadde ti deltakere. Sju av dem kom fra Trondheim.

–Kurset ble arrangert i samarbeid med Fortidsminneforeninga, forteller Geir Berdahl.

Engelske eiere

Åfjordingen er aktiv både i Fredmoens Venner og i Åfjord Historielag. Foreningene har et utstrakt samarbeid. Blant annet holder de samlinger i lakselordens hus. Fredmoens Venner ble stiftet i 1989, da den  siste engelske eieren solgte stedet til lokale krefter. Tidligere var det en husmannsplass under prestegården. Ved overtakelsen hadde Fredmoen hatt engelske eiere i 90 år. Den første var en pensjonert engelsk lærer, men denne solgte snart stedet til lord Walsingham.

Berdahl forteller at de har prøvehøvlet noe av den nye bordkledninga. Materialer som fjernes skal erstattes med tilsvarende som de gamle. Alt er handhøvlet.

Gjenbruk

Glass som kan berges skal brukes på nytt. Hvis ikke skal det erstattes med glass fra samme tidsperiode.

–Det er blant kriteriene for å få tildelt midler, forteller åfjordingen.

Berdahl trur ikke de rekker å sette alt i stand i løpet av sommeren. Syllstokken har kraftige råteskader noen steder og andre steder er stokker veldig angrepet av mott.

Sjøl om stedet under arbeidet ikke tar seg ut fra sin beste side under arbeidet, bedyrer Berdahl at Fredmoen likevel holder åpent hver søndag i sommer.