Det siste kommunestyret i Åfjord vedtok det nye reglementet i siste møte. Det trer i kraft fra 1. juli i år.

Forleden gikk kommunestyret gjennom utkastet til nytt økonomireglement for Åfjord kommune og revidert finansreglement for Åfjord kommune.

Det gjeldende økonomireglement for Åfjord kommune ble vedtatt av kommunestyret 4. juni 2003, og var modent for revidering. Det er derfor utarbeidet et nytt og oppdatert økonomireglement som foreslås vedtatt av kommunestyret.

Finansreglement ble derimot vedtatt av kommunestyret 16. juni 2010.

Dette vedtas minst en gang hver kommunestyreperiode, og legges derfor fram til behandling i kommunestyret. Det er kun gjort noen få mindre endringer i dette reglementet.

Økonomistyringa

Økonomireglementet er det overordnede reglementet for økonomistyringa i kommunen. Det skal sikre en etisk og effektiv forvaltning av kommunens verdier i tråd med kommunestyrets planer og målsetninger, og gi en helhetlig oversikt over lokale bestemmelser for kommunens økonomiforvaltning. Reglementet omhandler alle sider ved økonomistyringa, fra utarbeidelse av økonomiplan, budsjett, årsmelding og årsregnskap, til fakturering og innfordring. Det setter også rammene for hvordan kommunens eiendeler og likvider skal forvaltes.

–Det er gjort noen få endringer i hvordan fullmakter kan gis rådmannen, men de får liten betydning. Alle saker går likevel innom kommunestyret for vurdering, sier Johansen.

Rammeverk

Finansreglementet gir retningslinjer og rammer for kommunens finansforvaltning. Det beskriver hvilke begrensninger som gjelder, og hvilke avkastnings- og risikonivå som er akseptable for plassering og forvaltning av likvide midler.

Finansforvaltninga er en viktig del av økonomistyringa.

Åfjord kommune har ikke vært noen stor aktør i verdipapirmarkedene, og har således også vært forskånet fra tap.

Kommunen har en betydelig aksjepost i TrønderEnergi AS, men denne posten er mer betinget av strategiske og historiske hensyn enn de rent finansielle.

Forvaltninga

Finansforvaltningen utføres etter tre viktige grunnprinsipper. For det første skal det sikres likviditet i den daglige drifta. Kommunen må til enhver tid ha tilstrekkelige midler til å dekke løpende utbetalinger.

For det andre er det viktig å sikre avkastning på løpende likviditet. I perioder kan Åfjord kommune ha betydelige midler stående på konto. Disse bør

plasseres på en slik måte at de gir god avkastning, med liten risiko for tap, samtidig som de skal være tilgjengelig ved behov.

Det tredje punktet sier noe om forvaltning av låneporteføljen. På samme måte som med innskudd er det viktig å sikre så låge rentekostnader på gjelda som mulig. Samtidig er det viktig å ha forutsigbarhet, både på rentebetingelser og forfall.

Dette er typiske hensyn som styres og reguleres gjennom finansreglementet.

Forslaget til nytt reglementet fikk full tilslutning fra hele kommunestyret, med unntak av et punkt som varaordfører Jon Husdal foreslo endret. Husdals forslag fikk hele kommunestyrets tilslutning.