Alle som har gått langs ei strand, spesielt etter et uvær, ser at det er mye mer enn tang og tare som ligger i strandsonen. Lørdag 7. mai går startskuddet for den store strandryddeaksjonen hvor målet er å plukke opp mest mulig av søppel som er skylt i land, eller dumpet i fjæresteinene.

Gule sekker

- Dette er en landsdekkende aksjon hvor folk blir oppfordrer til å rydde langs strendene. Vi oppfordrer i tillegg folk til å rydde langs elver og bekker og veger i boligfelt. Vi deler ut gule plastsekker som søpla kan legges i. Hittil har om lag 100 lag, skoler, barnehager og enkeltpersoner hentet sekker hos oss, sier Magnar Mælan i Fosen Renovasjon.

Når sekkene er fylt kan de plasseres ved de ordinære søppeldunkene. De kan også settes andre steder, men da må Fosen Renovasjon få beskjed om det.

Håper på 20 tonn

- Vi regner med det blir samlet inn 20 tonn, i alle fall håper vi på det. Det blir mye plast og plastikk, så det blir et ganske stort volum som blir plukket opp. Treverk og tang, henter vi ikke. Større ting som bildekk, batterier, farlig avfall og henslengte gamle komfyrer er det kommunene som skal hente, sier Mælan

Strandryddeaksjonen pågår helt til midten av juni, men det er lørdag som er den store dagen.

Sosialt

- Vi oppfordrer folk til å gjøre noe sosialt ut aksjonsdagen mens de plukker søppel. Kanskje kan man tenne et lite bål i fjæra og grille pølser når sekkene er fylt. Værvarslet for dagen er ganske greit, sier Mælan.

Plast har blitt et gedigent miljøproblem i sjøen, og det er ikke uvanlig å se bilder av fugler og fisk som har magen full av plast. På de store verdenshavene flyter det store øyer som består av plastavfall.

Rundballeplast

Men på landjorda er det også mye plastavfall på avveie, blant annet rundballeplast. Mælan har en liten oppfordring til bønder som bruker rundballer.

- Der hvor det er blitt lagret rundballer ligger det ofte litt plast igjen. Jeg vil oppfordre bøndene til å plukke opp den plasten og ta den med seg når de henter rundballene.